Premier Robert Golob bo začasno prevzel vodenje ministrstva za zdravje

Slovenija 10. Jul 202315:06 39 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Po petkovem odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je predsednik vlade Robert Golob danes v državni zbor poslal obvestilo, da bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal sam.

Potem ko je premier Robert Golob v petek državni zbor obvestil o odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje, je danes poslal še obvestilo, da bo funkcijo ministra za zdravje začasno opravljal sam. Državni zbor se bo z odstopom Bešiča Loredana in začasnim Golobovim vodenjem zdravstvenega resorja seznanil predvidoma na četrtkovi izredni seji.

Kot določa poslovnik državnega zbora, mora predsednik vlade v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Robert Golob je v petek popoldne javnost seznanil, da je Danijelu Bešiču Loredanu dal v podpis odstopno izjavo, ki jo je minister za zdravje podpisal. Kot je pojasnil Golob, sta se z Bešičem Loredanom v preteklem tednu večkrat sestala in se pogovarjala, kako doseči krepitev javnega zdravstva, ki je ključna prioriteta njegove vlade. “Žal sva ugotovila, da imava različne poglede,” je pojasnil premier in dodal: “S tega vidika je današnji odstop ministra za zdravje logičen in z moje strani tudi pričakovan.”

Premier je po odstopu ministra za zdravje zagotovil, da sta poslanska skupina Svoboda in vlada enotni, da bosta nadaljevali z reformami, kot so jih načrtovali že pred enim letom. “Nič se ne bo spremenilo, tudi zdravstvena reforma se ne bo zaustavila. Bomo pa skušali čim prej pridobiti novo ekipo, jo predstaviti in vpeljati v delo. Ključna je ekipa, ne posameznik,” je še dodal. Kdo bi lahko zamenjal Bešiča Loredana, ni želel govoriti, iz česar je bilo mogoče sklepati, da kandidata še nima.

Robert Golob bo sicer že četrti predsednik vlade, ki bo začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja. Pred njim so to vlogo po odstopih takratnih ministrov za zdravje začasno opravljali še premierji Alenka Bratušek, Marjan Šarec in Janez Janša.

Bešič Loredan bi po odhodu z ministrskega mesta lahko sedel v poslanske klopi. Direktno sicer v državni zbor ni bil izvoljen, mu pa poslansko mesto pripada kot nadomestnemu poslancu, saj se je Matej Arčon preselil na funkcijo ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Če bi se Bešič Loredan odločil, da postane poslanec, bi se moral od državnega zbora posloviti Aleksander Prosen Kralj.

Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr. /BOBO

Ali se bo odločil, da sede v poslanske klopi, nam Bešič Loredan ni želel razkriti, iz njegovih besed pa je bilo vendarle mogoče razbrati, da tega ne namerava storiti. Prav tako nam ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo ostal v vrstah Gibanja Svoboda. V največji vladni stranki sicer zbadljivo navajajo, da je Bešič Loredan s svojimi pogledi na zdravstvo bližje Novi Sloveniji kot Gibanju Svoboda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje