Ugibanja, ali bo Bešič Loredan ostal v politiki, in iskanje njegovega naslednika

Danijel Bešič Loredan odhaja
Žiga Živulović jr./BOBO

Po odstopu zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana se postavlja vprašanje, kdo bo prevzel to ključno ministrsko funkcijo. Pa tudi, ali bo Bešič Loredan ostal v politiki oziroma komu se bo pridružil.

Potem ko je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo, ki mu jo je izročil premier Robert Golob, jo je predsednik vlade nemudoma poslal v državni zbor. Poslanci se bodo z odstopom Bešič Loredana seznanili v četrtek ali petek prihodnji teden.

Golob na vprašanje, ali že ima izbranega novega ministra za zdravje, ni odgovoril, saj da je za to še prezgodaj.

V njegovih krogih kot najverjetnejšo možnost izpostavljajo, da bo Golob za nekaj časa sam prevzel vodenje zdravstvenega resorja, v tem času pa poiskal novega ministra. Večjega zanimanja za to mesto zagotovo ni.

V zadnjih tednih, ko so se vrstila ugibanja o ministrovem odhodu, se je sicer pojavilo več imen možnih naslednikov Bešiča Loredana. A je večina zatrjevala, da jih o tem ni nihče vprašal. Najpogosteje se je omenjalo direktorja ljubljanskega kliničnega centra Marka Juga. Ta nam je danes zatrdil, da se na ministrskem mestu ne vidi. Poudaril je tudi, da mu te funkcije ni nihče ponudil.

Drugo ime, ki ga je bilo mogoče v zadnjih tednih večkrat slišati, je nekdanji minister za zdravje Dorijan Marušič, ki je tudi podpredsednik strateškega sveta, ki ga vodi zdravnik Erik Brecelj. Tudi Marušič je večkrat poudaril, da ga ministrsko mesto ne zanima (več), nekateri naši viri pa ne izključujejo možnosti, da bi v primeru vztrajanja premierja Goloba vendarle pristal.

V krogih blizu predsednika vlade ne skrivajo, da posebno zaupanje Goloba uživa Brecelj. Izpostavljajo, da gre za uglednega zdravnika in borca za javno zdravstvo ter da s premierjem zelo dobro sodelujeta. Vendar pa Brecelj vztrajno poudarja, da ministrske funkcije ni pripravljen prevzeti in da ostaja na voljo svojim pacientom.

Doslej so se kot možni kandidati za ministra omenjali tudi direktor zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar, strokovni direktor novomeške bolnišnice Boštjan Kersnič, direktor novogoriške bolnišnice Dimitrij Klančič, nekdanji direktor kliničnega centra Maribor, ki se mu to mesto ponovno nasmiha, Vojko Flis, direktor združenja zdravstvenih zavodov Marjan Pintar

Bo Bešič Loredan poslanec?

Bešič Loredan bi po odhodu z ministrskega mesta lahko sedel v poslanske klopi. Direktno sicer v državni zbor ni bil izvoljen, mu pa poslansko mesto pripada kot nadomestnemu poslancu, saj se je Matej Arčon preselil na funkcijo ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Če bi se Bešič Loredan odločil, da postane poslanec, bi se moral od državnega zbora posloviti Aleksander Prosen Kralj.

Ali se bo odločil, da sede v poslanske klopi, nam Bešič Loredan ni želel razkriti, iz njegovih besed pa je bilo vendarle mogoče razbrati, da tega ne namerava storiti. Prav tako nam ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo ostal v vrstah Gibanja Svoboda. V največji vladni stranki sicer zbadljivo navajajo, da je Bešič Loredan s svojimi pogledi na zdravstvo bližje Novi Sloveniji kot Gibanju Svoboda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje