Preprost trik s ključem, ki bi ga moral poznati vsak voznik avtomobila (VIDEO)

Navdih 10. Feb 202405:15 12 komentarjev
avtomobilski ključ, odklepanje zaklepanje avtomobila
Foto: PROFIMEDIA

Če ste kdaj poskušali z večje razdalje odkleniti ali zakleniti avto ali se prepričati, da je ta res zaklenjen, pa se avto ni odzval, vam bo ta trik prišel prav.

Morda ste kdaj hoteli z večje razdalje odkleniti ali zakleniti avtomobil ali se vsaj prepričati, da je ta zaklenjen, vendar lučke na avtomobilu, ko ste vanj usmerili ključ, niso zasvetile. To je po svoje logično, saj moč signala, ki ga odda ključ, z razdaljo slabi.

Zagato lahko reši preprost trik. Ključ prislonite pod brado ali na sence, pritisnite gumbek … in lučke bodo zasvetile.

Morda ste za ta preprosti trik že slišali, a ste mislili, da gre za urbano legendo, vendar ni tako.

Razlog, da trik deluje, je, da je glava (tako kot celo naše telo) polna vode. Ko na ključu pritisnete gumb za odklepanje ali zaklepanje avtomobila, začne ta delovati kot antena in odda elektromagnetno valovanje, ki prehaja skozi vodno telo in se pri tem okrepi. Voda se v votlini, kot je vaše telo, zelo dobro odziva na elektromagnetno valovanje. Ko radijski valovi iz ključa vstopijo v vaše telo z veliko vode, nastane tako imenovani “dielektrični resonator”. Ta poveča amplitudo valov in s tem domet signala, piše spletna stran carthrottle.com.

Tudi na YouTubu je mogoče zaslediti nekaj posnetkov, ki delovanje tega trika potrjujejo. Prvi pa naj bi ga razkril Jeremy Clarkson v znani avtomobilski oddaji Top Gear. To si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Ker je ključnega pomena pri vsem skupaj voda, lahko enak ali celo še močnejši učinek signala dosežemo tudi, če ključ držimo ob steklenici ali posodi z vodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje