Znanstveniki imajo načrt za ohlajanje Zemlje: ideja je precej nenavadna

Magazin 11. Feb 202417:03 3 komentarji
vesoljski senčnik, vesolje
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE/Asri Technion

Znanstveniki predlagajo, da bi segrevanje Zemlje zaustavili s sistemom vesoljskih senčnikov, ki bi blokirali sončne žarke.

Ameriški znanstveniki preučujejo precej nenavadno zamisel za boj proti globalnemu segrevanju: v vesolje bi poslali velikanske senčnike, ki bi zastirali sonce, poroča spletni portal futurism.com, ki povzema New York Times (NYT).

Ideja sicer ni čisto nova, toda doslej so znanstveniki, ki so se z njo poigravali, razmišljali o enem samem velikanskem senčniku. Ta bi moral biti, da bi dosegel kakšen učinek, velikanski, približno 2,5 milijona kvadratnih kilometrov, kar je malo manj kot površina Argentine ali 125 Slovenij.

Ker je to veliko prevelika struktura za izstrelitev v vesolje z eno samo raketo, je skupina izraelskega Tehnološkega inštituta Technion, ki jo vodi Yoram Rozen, profesor fizike in direktor Inštituta za vesoljske raziskave Asher, predlagala načrt, po katerem bi v vesolje izstrelili roj manjših zaslonov, ki bi delovali skupaj kot velikanski “parazol”.

S tem načinom bi namesto popolne blokade Sonca z velikanskim senčnikom za ublažitev učinkov globalnega segrevanja blokirali le od enega do dveh odstotkov sevanja naše zvezde. Rozen in njegova ekipa tudi trdijo, da so pripravljeni na izdelavo prototipa.

Njihovo idejo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Podobne ideje so stare že nekaj desetletij

Ideja o blokiranju sončne svetlobe, da bi premagali podnebne spremembe, je tehnično gledano stara že desetletja.

Lani je skupina znanstvenikov s Harvarda in Univerze v Utahu raziskovala zamisel o tem, da bi v eno od tako imenovanih “Lagrangeevih točk” med Soncem in Zemljo namestili prah, ki bi ustavil del sončnih žarkov. Lagrangeeve točke so območja, kjer sta težnostna privlaka dveh teles izenačena, tako da bi prah v enem od takih območij tam tudi ostal.

Druga skupina je predlagala, da bi za dosego enakega učinka uporabili dejanski “dežnik”, privezan na asteroid, obstaja pa še več drugih predlogov, o katerih lahko več izveste v spodnjem videoposnetku.

“Za” in “proti”

Z zamislimi o blokiranju sončne svetlobe pa se ne strinjajo vsi. Kritiki so za NYT povedali, da bi bil takšen senčnik neverjetno drag, njegovi učinki pa nerealni glede na hitrost, s katero se globalno segrevanje pospešuje.

Poleg tega opozarjajo, bi bil senčnik v vesolju izpostavljen meteoritom, ki nenapovedano in nenadzorovano švigajo po vesolju in ki bi ga lahko močno “naluknjali”. Popravila pa bi bila tehnološko izredno zahtevna in zato tudi draga.

Zagovorniki ideje medtem trdijo, da pri iskanju rešitev za podnebne spremembe ne smemo pustiti ničesar na cedilu.

Rozen in njegova ekipa si zdaj prizadevajo pridobiti od 10 do 20 milijonov dolarjev za izdelavo prototipa. “Mi planeta ne bomo rešili,” je dejal Roezen za NYT. “Toda pokazali bomo, da je to mogoče storiti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje