Pretoki rek tudi danes povečani na jugu države

Slovenija 31. Avg 202308:17 > 10:27 0 komentarjev
hidrološko opozorilo
Arso/X

Pretoki rek so v južni Slovenji ponoči narasli, naraščali bodo tudi danes. Reke lahko v tem delu države tudi še poplavljajo, vendar le na običajnih območjih. Vremenoslovci za danes niso izdali vremenskega opozorila.

Ponoči so reke v južni Sloveniji večinoma narasle do velikih pretokov. Ižica in Radešca se razlivata, velike pretoke pa imajo tudi posamezni pritoki Drave in Savinje ter reka Mura. Drugod po Sloveniji so pretoki srednji.

Danes se bo vodnatost rek v južnem delu države še povečala, predvsem v kraškem zaledju Krke, Ljubljanice in Kolpe, napoveduje Arso. Največje pretoke bodo reke dosegle popoldan, ob tem se lahko Krka in njeni pritoki razlijejo na običajnih območjih. Naraščajo tudi Savinja, Dravinja, Pesnica in Vipava v spodnjem toku, ki bodo največje pretoke dosegle danes preko dneva in bodo večinoma ostale srednje vodnate.

Zvečer in ponoči lahko ob krajevno močnejših padavinah v slovenski Istri narastejo manjši vodotoki, možna so tudi razlivanja padavinske in zaledne vode. Ob dopoldanski polini bo povišana tudi gladina morja, ki lahko poplavi najbolj izpostavljene dele obale.

Vreme bo sicer čez dan delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bo v zahodni polovici Slovenije pretežno oblačno, na Primorskem bodo posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta.

V petek bo delno jasno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa sprva oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, ob morju do 16, najvišje dnevne od 20 do 24, ob morju do 26 stopinj.

V soboto in nedeljo bo sončno in toplo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!