Pri Cerknici rejca napadla zver, ki je pred tem pomorila drobnico

Slovenija 14. Jul 202315:28 4 komentarji
Pokol ovc v Posočju
(Fotografija je simbolična) Pašna skupnost Starijski vrh/FACEBOOK

Nad Begunjami pri Cerknici je v sredo rejca drobnice napadel volk ali šakal. Pred tem je ta pomoril dve odrasli ovci in sedem jagnjet.

V sredo ta teden je po navedbah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) nad Begunjami pri Cerknici prišlo do bližnjega srečanja rejca drobnice in volka oz. šakala. Do dogodka naj bi prišlo, ko je rejec štel poginule živali zaradi napada zveri. Na zbornici ob tem državo znova pozivajo k odstrelu volka in k preventivnemu ukrepanju.

V sredo je rejec Vojko Hren po navedbah KGZS na pašniku ugotovil napad zveri. Našel je dve pomorjeni odrasli ovci in sedem jagnjet.

Med štetjem poginulih in preživelih živali naj bi se med njim in tropom pojavil volk ali šakal. Katera žival je bila, bo pokazala analiza DNK.

Zver se je po pojasnilih zbornice obrnila proti rejcu, ta pa naj bi se je ubranil z mahanjem s palico in kričanjem. Po pomoč se je rejec nato obrnil na lovca, ker se je bal ponovnega napada zveri, so zapisali na KGZS.

Do dogodka naj bi prišlo ob sprehajalni poti okrog pašnikov, po katerih naj bi dnevno hodili otroci in starejši. Pašnik se namreč nahaja okoli 100 metrov od naselja, so opozorili na zbornici.

Na Cerkniškem letos že deset napadov

Na širšem cerkniškem območju naj bi bilo to pomlad po njihovih trditvah že okoli 10 napadov velikih zveri.

“Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije smo nad dogodkom zgroženi in zahtevamo, da se nemudoma pristopi k odstrelu te živali, prav tako pa naj se tudi na vseh območjih, kjer se velike zveri pojavljajo, ukrepa tudi preventivno,” so ob tem zapisali. To je treba po njihovem prepričanju storiti zaradi zaščite avtohtonih rejnih živali, še bolj pa zaradi varnosti človeka.

Ponovili so tudi svoje stališče, da mora trajnostni oziroma sonaravni razvoj enakomerno vključevati okoljsko, družbeno in ekonomsko komponento, to ravnovesje pa da je v Sloveniji vedno bolj neenakomerno. “Slovensko kmetijstvo tako postaja vse manj trajnostno in vse manj zanimivo za mlade,” so prepričani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje