Pri Nazarjah odprli most čez Dreto: s svetom spet povezanih 130 ljudi

Slovenija 07. Sep 202314:40 0 komentarjev
Most čez reko Dreto
Ministrstvo za obrambo Hrvaške

V Lačji vasi pri Nazarjah so danes odprli montažni most čez reko Dreto, ki so ga postavili hrvaški vojaki. Prejšnji most je namreč odnesla avgustovska vodna ujma. Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je ob tem izpostavil, da gre za šestega od 14 mostov, ki jih bodo postavili na prizadetih območjih.

Kot je ob odprtju montažnega mostu čez reko Dreto povedala nazarska podžupanja Helena Šosterič, je bilo zaradi uničenega mostu, ki povezuje naselja Potok in Lačjo vas, od sveta odrezanih 130 ljudi.

Pri postavitvi 27 metrov dolgega in tri metre širokega novega mostu z nosilnostjo 42 ton na os jim je priskočila hrvaška vojska. Od države pa podžupanja pričakuje, da jim bo na pomoč priskočila med drugim s težko mehanizacijo za čiščenje strug rek Savinje in Drete, saj se bojijo jesenskega deževja.

Škoda po avgustovski vodni ujmi bo po njenih besedah v občini sicer znašala okoli 100 milijonov evrov.

Tudi generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je spomnil, da je škoda po avgustovski ujmi, ki je prizadela več kot 180 občin, izredno visoka. Napovedal je, da bodo na upravi in obrambnem ministrstvu naredili vse, da občine čim prej prejmejo povrnjene stroške intervencij.

Pojasnil je, da je most v Lačji vasi šesti od 14, ki jih bodo postavili na prizadetih območjih. Mostove, ki so predvideni za postavitev do konca septembra, Slovenija postavlja v okviru mednarodne pomoči, ki prihaja iz Hrvaške, Češke, Švedske in Poljske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!