Pri Ruski kapelici le kratek pietetni dogodek

Slovenija 31. Jul 202207:45 > 19:5124 komentarjev
Delite:
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pod Vršičem zadnjo julijsko nedeljo tradicionalno poteka slovesnost pred Rusko kapelico, ki so jo ruski vojni ujetniki med prvo svetovno vojno postavili v spomin na tovariše, ki so umrli med gradnjo ceste čez Vršič. Letos je zaradi vojne v Ukrajini potekal le kratek pietetni dogodek za člane in prijatelje Društva Slovenija Rusija.

“Letos, še bolj kot v preteklih desetletjih miru, kapelica potrebuje ljudi, da v tišini prižgejo svečko ali položijo venec. Za duše umrlih pod plazom in proti vsem vojnam, nasilju, uničenju in okrutnosti, v katero pelje slepo sovraštvo. Za človečnost, strpnost in modrost. Za mir,” so pred dogodkom zapisali pri Društvu Slovenija Rusija.

Društvo, ki vsako poletje organizira slovensko-rusko srečanje, je že februarja obsodilo rusko agresijo na Ukrajino ter poudarilo, da Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spominjanja. Že sinoči je bila v Kranjski Gori tradicionalna katoliška spominska maša, drugih dogodkov pa letos ne bo.

Običajno se je dogodka pri Ruski kapelici udeležilo več sto ljudi, med njimi številni vidni slovenski in ruski politični in gospodarski predstavniki. Leta 2016, ob stoletnici kapelice, je pod Vršič prišel tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je razvidno iz fotografij, pa je letos zaradi vojne v Ukrajini potekal le kratek pietetni dogodek. Dogodka so se udeležili nekateri predstavniki gospodarstva, pa tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je za časnik Delo dejal, da ne vidi nobene povezave med poklonom umrlim pri kapelici in vojno v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar