Priča v zadevi smejalni plin: Za nadzor je bilo zadolženo ministrstvo za zdravje

Slovenija 28. Jun 202312:27 0 komentarjev
Bolnišnica Šempeter
Bolnišnica v Šempetru (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljevala glavna obravnava zaradi smrti 52-letnika, ki je leta 2017 v šempetrskem urgentnem centru umrl, ker so ga namesto na kisik priklopili na smejalni plin. Za nadzor gradnje, med katero je prišlo do napake na instalaciji, je bil po besedah ene od danes zaslišanih prič pristojen investitor, torej ministrstvo za zdravje.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljevala glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Pred sodnico Andrejko Luznik je pričal Robert Bizjak Ovidoni, ki je bil v času gradnje urgentnega centra v šempetrski bolnišnici predstojnik tehnično-oskrbovalne službe.

Bizjak Ovidoni se vseh podrobnosti ni spomnil, prav tako nima več vpogleda v dokumentacijo, ker se je zadnjem letu upokojil. Po zaključku gradnje je prejel dokazila o brezhibnosti objekta, katerega del so bili rezultati meritev in potrdila. Temu je verjel, zato same opreme niso posebej preizkušali. Ob obhodih med in po sami gradnji je namreč videl, da so posamezni delavci opravljali različne meritve, je dejal.

Načrt medicinske opreme narejen leto dni kasneje kot ostali načrti

Na vprašanje odvetnika Srečka Fišerja, ki zagovarja obtoženega Marjana Orla, je Bizjak Ovidoni odgovoril, da se ne spomni, ali je bil imenovan tudi poseben nadzornik za medicinsko opremo in medicinske pline. Prav tako ni vedel povedati, ali je med vso dokumentacijo tudi načrt medicinske opreme. Zagovornik obtoženega Vinka Jazbeca, Dejan Marković, pa je povedal, da je med pričanjem Ivo Blažević povedal, da na gradbišču niso imeli načrta medicinske opreme, so pa imeli vse ostale potrebne načrte. Načrt medicinske opreme je bil narejen leto dni kasneje kot ostali načrti, saj se na prvem razpisu za nabavo opreme ni javil nihče.

Ob opozorilu obtoženega Marjana Orla, da je v navodilih za uporabo zapisano, da je uporabnik dolžan tudi sam testirati brezhibnost medicinske opreme, se tega Bizjak Ovidoni ni spomnil. Še enkrat je poudaril, da je bil za nadzor nad celotno gradnjo, torej tudi nad testiranji medicinske opreme, zadolžen investitor, to je ministrstvo za zdravje.

Glavna obravnava se bo nadaljevala septembra z zaslišanjem nekdanje direktorice šempetrske bolnišnice Nataše Fikfak.

Za napako, ki je povzročila smrt 52-letnika, obtožili šest oseb

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega na šempetrski urgenci, katerega izvorne poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne. Ugotovili so, da so ga v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnim dogodkom na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, februarja 2021 pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper šesterico.

Krivdo sta na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil obtožen kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, odgovorna za vodenje gradbenih del. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora, kazen bo lahko v obdobju dveh let opravil s 1.460 urami dela v splošno korist. Prav tako je moral Zabret opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Pred sodnico Andrejko Luznik tako ostajajo trije obtoženi. Marjan Orel in Vinko Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor obrtniških del in strojne instalacije, Damjan Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!