Lažna potrdila: v ZD Lenart z zdravnikom prekinili pogodbo

Slovenija 10. Nov 202111:38 > 15:45 5 komentarjev
Covid certifikat green pass Italija
PROFIMEDIA

Neuradno sta bila v včerajšnjih preiskavah aretirana pogodbeni sodelavec ZD Lenart in zdravnik z območja Ptuja. Kot smo že pisali, sta osumljena z nezakonitim izdajanjem zdravniških potrdil, tudi covidnih, zaslužila milijon evrov protipravne premoženjske koristi. Iz ZD Lenart so medtem sporočili, da so zaradi kršitev pogodbenih obveznosti danes prekinili pogodbo s sodelavcem.

Po navedbah časopisa Večer in spletnega portala Siol sta bila v včerajšnji kriminalistični preiskavi zaradi izdajanja lažnih zdravniških spričeval v torek pridržana zdravnik Rajko Brglez iz Zdravstvenega doma Lenart in zasebni zdravnik s Ptuja Izudin Kanlić.

Kot je po torkovi zaključni akciji, v kateri so sodelovali policisti več policijskih uprav po državi, povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, sta zdravnika osumljena, da sta v zadnjih letih izdala več kot 10.000 lažnih zdravniških spričeval, eden od njiju pa tudi približno sto lažnih PCR- in hitrih antigenskih testov v zvezi s covidom-19. S tem naj bi pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Na Policijski upravi Maribor so za STA danes pojasnili, da osumljena še nista bila prepeljana pred dežurnega preiskovalnega sodnika in sta še vedno v policijskem pridržanju. Glede njune identitete in tega, od kod prihajata, so še naprej skrivnostni, sumijo pa ju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma dajanja in jemanja podkupnine.

V ZD Lenart prekinili pogodbo s sodelavcem

Direktor ZD Lenart Jožef Kramberger je v današnji izjavi za medije potrdil, da so kriminalisti v njihovem zdravstvenem domu včeraj opravili informativni razgovor v povezavi z nekdanjim zaposlenim specialistom medicine dela, prometa in športa. “Kot veste, je v Sloveniji izjemno pomanjkanje omenjenih specialistov. Ker naša specializantka medicine dela, prometa in športa še ni končala specializacije in jo še čakamo, nam je upokojeni specialist medicine dela, prometa in športa občasno pomagal pri realizaciji programa,” je danes povedal Kramberger.

Kot je še povedal, so polletno podjemno pogodbo, ki so jo imeli z njim, danes prekinili. Zdravnik bi se danes moral zglasiti v zdravstvenem domu, a so direktorju sporočili, da ga ne bo. To pomeni kršitev pogodbe, zaradi česar so jo na osnovi drugega odstavka 2. člena prekinili.

PCT
BOBO

Preiskava zoper ZD Lenart ne poteka

“Izpostavljam, da bomo, če bi se izkazalo, da gre za kaznivo dejanje, v katero bi bil vpleten katerikoli sodelavec ZD Lenart, nemudoma ustrezno ukrepali. Dodam lahko še, da po nam znanih informacijah zoper ZD Lenart ne poteka nobena preiskava in tudi ni podan sum, da bi pri tem sodeloval katerikoli zaposleni v našem zdravstvenem domu,” je časniku povedal Kramberger.

Večer je od virov blizu policije neuradno izvedel, da so kriminalisti v omenjeni zavod prišli preverit licenco za delo na področju medicine dela, prometa in športa za enega od zdravnikov, ki v tem zdravstvenem domu sicer res ni zaposlen, saj je že upokojen, a naj bi z zavodom sodeloval pogodbeno. Kriminalisti so njegovo licenco zasegli in dokaz zapečatili.

Kot smo že pisali, so policisti med preiskavo naleteli tudi na vsaj enega svojega sodelavca. V koruptivne posle, povezane z lažnimi potrdili, naj bi se namreč vpletel eden od uniformiranih policistov, ki je delal na mariborski prometni policijski postaji, a naj bi iz krivdnih razlogov službo medtem že izgubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje