Prihaja prva večja pošiljka saharskega prahu: “Čiščenje avtomobilov naj počaka”

Slovenija 28. Feb 202401:00 0 komentarjev
SAHARSKI PRAH, PUŠČAVSKI PRAH, PESEK, VREME
Foto: PROFIMEDIA

Nad osrednji del Evrope prihaja topel afriški zrak, ki s sabo poleg rahle otoplitve prinaša prvo letošnjo pošiljko saharskega prahu. Po napovedih agencije za okolje bo sreda oblačna z občasnimi padavinami.

Proti Evropi iznad severnega dela Afrike že nekaj dni pihajo močni vetrovi, ki s sabo prinašajo puščavski prah.

V torek je zračni val s saharskim peskom dosegel območje južne Italije in Tirenskega morja, danes pa ga bo veter odložil tudi na širše območje Slovenije, so napovedali na portalu Neurje.si.

Puščavski pesek se bo nad Evropo zadrževal še nekaj dni, močni vetrovi pa ga bodo v petek ponesli celo do Baltika in južnega dela skandinavskega polotoka. Koncentracija prahu bo ostala visoka tudi v naših krajih, zato na portalu opozarjajo, naj čiščenje avtomobilov še nekoliko počaka. “Vreme z okrepljenim južnim vetrom bo poskrbelo za avtocesto prahu med Afriko in Evropo,” so še zapisali v objavi. Prisotnost puščavskega prahu se v ozračju kaže kot pastelno rumenkasto-oranžno obarvanje.

Prisotnost puščavskega prahu pomeni tudi povešanje onesnaženosti ozračja z delci PM10. Torkove večerne meritve Arsa so najvišje vrednosti delcev pokazale na območju merilnih postaj v Črnomlju in Murski Soboti, visoke pa so bile tudi vrednosti na Ptuju, v Trboljah, Zagorju, Novem mestu in Črni na Koroškem.

Puščavski prah
Fotografija avtomobila, ki je umazan zaradi puščavskega prahu. (Foto: ARSO)

Kakšno pa bo vreme? Na agenciji za okolje napovedujejo, da je pred nami oblačna sreda z občasnimi padavinami. Kot omenjeno, bodo jutranje in dnevne temperature nekoliko višje od torkovih. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 12 do 18 stopinj.

Oblačnost se bo čez dan trgala, na Primorskem lahko zapiha šibka burja. V četrtek bo večinoma oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše padavine. V petek bo oblačno, dež bo spet pogostejši.

Padavine v času prisotnosti puščavskega prahu pomenijo večjo onesnaženost s prahom pri tleh.  Pri presojanju onesnaženosti zraka je sicer dnevna mejna vrednost določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka. Pesek je zaradi prisotnosti mineralov sicer koristno gnojilo za vrtove in njive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!