Prihajajo nove cene dizla in bencina: se splača pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 17. Jun 202309:56 2 komentarja
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

V torek se bodo znova spremenile cene goriv. Se vam splača bencinsko črpalko obiskati že pred torkom, ali je bolje, da rezervoar napolnite po spremembi?

Predzadnji torek v juniju je znova čas, ko se bodo spremenile cene goriv izven avtocest in hitrih cest.

Po izračunih Financ– ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – se bo bencin malenkost pocenil, dizelsko gorivo pa podražilo.

Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva naj bi od torka naprej stal 1,413 evra oziroma približno pol centa manj kot do zdaj. Pri točenju 50-litrskega rezervoarja bi prihranek od torka naprej znašal okoli 10 centov.

Liter dizelska goriva naj bi po izračunu Financ od torka znašala 1,45 evra oziroma dva centa več kot do zdaj. Pri točenju 50-litrskega rezervoarja bo razlika 0,9 evra.

Bo vlada podaljšala regulacijo?

Z 21. junijem bo poteklo 12-mesečno obdobje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest, ki jo je vlada sredi junija lani uvedla z uredbo. V enoletnem obdobju so bile cene teh pogonskih goriv zunaj avtocest večinoma med nižjimi v EU, tako da je v ponedeljek najverjetneje pričakovati podaljšanje regulacije.

Glede na umestitev Slovenije na cenovnem zemljevidu Evrope in pomen cen goriv v košarici življenjskih potrebščin je pričakovati, da bo vlada s ponedeljkom regulacijo cen pogonskih goriv zunaj avtocestnega omrežja za določeno obdobje podaljšala.

Za trgovce z naftnimi derivati je sicer trenutni sistem ugodnejši od lanskega režima administrativno omejenih cen v času od sredine marca do konca aprila in pozneje med 11. majem in 21. junijem, zaradi katerih v Petrolu od države zahtevajo tudi povračilo nastale poslovne škode.

Si bi pa trgovci želeli vsaj občasnega usklajevanja marž z inflacijo. Čeprav se je pred časom zdelo, da bi jim država lahko prišla naproti, se to za zdaj še ni zgodilo.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje