Prihajajo novi prometni znaki: kateri bodo izginili s cest in kakšne so novosti?

Slovenija 23. Jan 202405:20 21 komentarjev
Prometni znak
Vir: e-uprava

Tik pred vladno obravnavo je nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki med drugim določa videz in način postavljanja prometnih znakov. Prinaša kar nekaj sprememb, vozniki pa bodo novosti najbolj opazili pri prometnih znakih. Kateri bodo s cest izginili in katere uvajajo na novo?

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Gre za dokument, ki natančno opredeljuje vrste prometnih znakov, talnih in drugih oznak ter njihov videz in način postavljanja. Dosedanji pravilnik je bil sprejet leta 2015, njegovo besedilo pa so v zadnjih letih večkrat spreminjali. Novi predlog pravilnika je trenutno v medresorskem usklajevanju, piše na portalu eUprava.

Na ministrstvu so v odgovoru za N1 zapisali, da vsebina novega predpisa ne prinaša bistvenih sprememb na področju prometne signalizacije. Kot so navedli, se delno spreminjajo zahteve o vidnosti oziroma odbojnosti znakov ter talnih označb, uporabljale pa se bodo tudi nove folije na znakih. Nekaj novosti bo tudi na kolesarskih stezah, kjer bodo prometne znake na drogovih zamenjale talne oznake. Znaki bodo na drogovih ostali le tam, kjer bo to nujno.

Če bo pravilnik potrjen, se obeta tudi nekaj sprememb med prometnimi znaki. Nekaterih ob cestah ne bo več, drugi bodo dobili novo podobo, nekaj znakov pa predstavlja popolno novost.

Znaki, ki bodo videti drugače

Svojevrstno posodobitev bo doživel znak, ki voznike opozarja na nezavarovani prehod ceste čez železniško progo. Dosedanji simbol parne lokomotive bo zamenjala podoba sodobnega električnega vlaka. Drugače bo videti tudi znak za območje umirjenega prometa, ki bo vključeval tudi znak za omejitev hitrosti na 10 km/h.

nov znak
Vir: e-uprava
nov znak
Vir: e-uprava

Novi znaki, ki prihajajo na ceste

Pravilnik uvaja tudi nekatere nove prometne znake. Najbolj izstopa uvedba modrega znaka, ki bo označeval cesto ali prometni pas, po katerem lahko vozijo le osebna vozila, v katerih se poleg voznika prevaža vsaj še en potnik. Tak simbol bomo lahko opazili tudi na tablah, ki bodo označevale omejitve na prometnih pasovih. Ministrstvo smo izrecno vprašali, na katerih območjih oziroma cestah nameravajo tak znak postaviti, a na vprašanje nismo dobili odgovora.

Manjše spremembe se obetajo pri znakih, ki prepovedujejo promet za vozila, ki presegajo določeno velikost ali težo. Znaki so praktično enaki kot dosedanji, razlika je le v številki na znaku. Pravilnik dodaja tudi nova znaka, ki naznanjata in končujeta območje z omejitvijo hitrosti na 120 km/h. Uvedli naj bi tudi znak, ki bo označeval mesto na cesti, kjer se mora vozilo ustaviti zaradi cestninskega nadzora. Prihajajo tudi novi znaki, ki bodo napovedovali odpiranje prometnega pasu in bodo posredno nadomestili znake za pas za počasna vozila.

nov znak nov znak
Vir: e-uprava
nov znak nov znak
Vir: e-uprava
nov znak nov znak
Vir: e-uprava
nov znak nov znak
Vir: e-uprava
nov znak nov znak
Vir: e-uprava

Znaki, ki jih na cestah ne bo več

Pravilnik nekatere znake tudi ukinja. Tako bodo izginili znaki, ki opozarjajo na najmanjšo dovoljeno hitrost, znaki za prometni pas za počasna vozila in znak za intervencijski prehod. Prav tako ne bo več znakov za plačilo cestnine, ki jih na naših avtocestah od uvedbe vinjet in elektronskega cestninjenja ni več mogoče videti.

stari znaki stari znaki
Vir: pisrs.si
stari znaki stari znaki
Vir: pisrs.si
stari znaki stari znaki
Vir: pisrs.si
stari znaki stari znaki
Vir: pisrs.si
stari znaki stari znaki
Vir: pisrs.si

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje