Prihajajo obilne padavine in silovit veter: katere reke lahko poplavijo?

Slovenija 26. Okt 202313:13 > 22:33 1 komentar

V noči na petek in v petek dopoldne bodo Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Zapihal bo močan jugozahodni veter. Ker je namočenost tal po Sloveniji že velika in vodnatost rek po torkovih izdatnejših padavinah srednja do velika, bodo te dodatne padavine padle na namočena tla, hitro površinsko odtekle in tudi hitro napolnile rečne struge, opozarja hidrolog Andrej Golob. To bi lahko ponoči oziroma jutri ponekod po državi povzročilo poplave.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so za petek izdali rdeče vremensko opozorilo za skoraj vso državo. Napovedujejo, da bodo v noči na petek in v petek dopoldne Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Zaradi tega so možne poplave večjih razsežnosti.

Hidrolog Andrej Golob je dejal, da lahko ob pričakovanih močnih padavinah ponoči in jutri zjutraj pričakujemo hitro naraščanje rek in hudourniških vodotokov. “Ker je namočenost tal po Sloveniji že velika in vodnatost rek po torkovih izdatnejših padavinah srednja do velika, bodo te dodatne padavine ponoči padle na namočena tla, hitro površinsko odtekle in tudi hitro napolnile rečne struge,” je povedal.

Dodal je, da bodo najmočnejše padavine v drugem delu, kar pomeni, da bodo padle na povsem zasičena tla. “Ker bo glavnina dogajanja vseeno relativno kratka – trajala bo nekaj ur – pričakujemo največ težav povezanih s poplavljanjem padavinske in zaledne vode ter pa seveda tudi s poplavljanjem hudourniških in manjših rek ter s pritoki večjih rek,” je še dejal.

Poveljnik uprave za zaščito in reševanje Srečko Šestan je v večerni oddaji 24ur dejal, da so pristojni dvignili pripravljenost sistema. V tej odredbi je zajeto tudi določeno število vojakov in priporočilo občinam, da obstoječe plazove, ki ogrožajo objekte ali infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi sprožijo alarmni sistem. Ta je bil avgusta velikokrat sprožen, po analizi pa je to pripomoglo k majhnemu število človeških žrtev. Šestan pričakuje, da bodo ljudje upoštevali opozorila, kot je še poudaril, pa je “edini cilj, da zmanjšamo škodo in preprečimo izgubo človeških življenj”.

Ljudi pozvali, naj se pripravijo

Pri tem so na agenciji za okolje izpostavili območja Vipave, idrijsko-cerkljanskega hribovja, škofjeloškega hribovja in območja Kamniško-Savinjskih Alp.

“Na teh območjih lahko posamezne reke zelo hitro narastejo, nekatere poplavijo tudi v večjem obsegu in bolj silovito. Ker gre za območja, ki so bila že najbolj prizadeta po avgustovskih poplavah in so zaradi tega še posebej ranljiva, poleg tega so tam še vedno spremenjene odtočne razmere, smo za ta območja oziroma porečja izdali najvišjo stopnjo opozorilo. Za ostala porečja v severni oziroma zahodni Sloveniji ter porečje Kolpe pa smo izdali oranžno opozorilo,” je dodal Golob.

Na teh območjih prebivalce pozivajo, da danes izkoristijo za samozaščitne ukrepe, da umaknejo svoja vozila, vrednejše predmete. “Ker gre ponovno za dogodek v nočnem času, je še posebej potrebno biti pripravljen in striktno upoštevati vsa navodila pristojnih služb,” je še dodal.

Foto: Arso vode/X

Jutri dopoldne bo v večjem obsegu poplavilo tudi morje ob slovenski obali. “Ravno v času visoke jutranje plime bo sovpadalo s padcem zračnega tlaka ob prihodu ciklona, okrepljen bo tudi južni veter. To bo povzročilo dodaten znaten dvig morske gladine. Nižji deli obale bodo lahko poplavljeni tudi v višini preko pol metra. Ob tem bo okrepljen tudi veter, močnejše bo valovanje, kar ob tako visoki gladini povzroča še dodatne težave,” je še povedal hidrolog Andrej Golob. Več o tem v prispevku: V pripravljenosti tudi v slovenski Istri.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob napovedanih izrednih razmerah izdal priporočila, kako ravnati s pitno vodo in živili. Najbolj pomembno je prekuhavanje pitne vode, saj s tem uničimo mikroorganizme, ki so lahko povzročitelji nalezljivih bolezni. Pristojni opozarjajo tudi na ustrezno skrb za živali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje