V pripravljenosti tudi v slovenski Istri: “Morje lahko poplavi v večjem obsegu”

Slovenija 26. Okt 202318:51 0 komentarjev
plima, poplave
Fotografija je arhivska. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

"Jutri bo šlo v vsakem primeru za visoko raven vode, zato smo v pripravljenosti." je za N1 povedal Robert Zirnstein, poveljnik civilne zaščite v Piranu, kjer se pripravljajo na jutrišnje visoko plimovanje. Kombinacija okrepljenega vetra, plimovanja in nizkega zračnega tlaka bi namreč po napovedih morje lahko dvignila tudi za več kot 50 centimetrov nad obalno črto.

Rdeče opozorilo, ki ga je Agencija RS za okolje (Arso) izdala za večji del države, velja tudi za slovensko Istro, kjer se pripravljajo na visoko plimovanje.

“Morje lahko poplavi v večjem obsegu. Jutranja visoka plima bo ravno sovpadala s padcem zračnega tlaka ob prehodu ciklona, južni veter bo okrepljen, kar bo povzročilo znaten dvig gladine. To pomeni, da bodo nižji deli obale poplavljeni tudi v višini pol metra. Ker bo okrepljen tudi veter, bo močnejše valovanje ob tako visoki gladini povzročilo še dodatne težave,” je napovedal hidrolog Andrej Golob z Arsa.

Kot je za N1 povedal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, so ves teden spremljali podatke Arsa. In če so ti sprva kazali, da bi gladina morja lahko dosegla 330 centimetrov, se je današnja napoved še poslabšala. Pričakujejo okoli 350 centimetrov.

Za primerjavo: druga najvišja izmerjena gladina morja po novembru 1969 je bila novembra 2019, ko so na merilni postaji v Kopru izmerili 373 centimetrov.

“Jutri bo šlo v vsakem primeru za visoko raven vode, zato smo v pripravljenosti. Ljudi obveščamo preko lokalnih medijev, spleta, naredili smo celo obhod in lastnike lokalov opozorili, naj se že danes pripravijo,” je opisal.

Posameznikom, ki se ne bodo zaščitili, bodo jutri gasilci in pripadniki civilne zaščite seveda pomagali, pravi, a vendar je odgovornost vsakega posameznika, da za svojo nepremičnino poskrbi sam. “Sploh če živiš na območju, kjer se visoka gladina pojavi nekajkrat na leto.” je poudaril. “Skrb se ne sme prenašati zgolj na pristojne, da bodo poskrbeli za premoženje ljudi, ki za to niso nič storili.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!