Priljubljeni državni uradnik Andrej Šter se poslavlja, še letos odhaja v pokoj

Slovenija 05. Jul 202321:34 9 komentarjev
Andrej Šter
Borut Živulović/BOBO

Dolgoletnega vodjo konzularnega sektorja zunanjega ministrstva Andreja Štera je nasledil Viktor Mlakar. Šter namreč še pred koncem leta odhaja v pokoj.

Andrej Šter od začetka tega meseca ni več vodja konzularnega sektorja zunanjega ministrstva – kot vršilec dolžnosti vodje ga je nasledil Viktor Mlakar.

Vendar pa ne gre za kakšno “kazensko” zamenjavo – eden najbolj priljubljenih državnih uradnikov pri nas, ki je v 14 letih na čelu konzularnega sektorja pomagal številnim slovenskim državljanom, ki so se znašli v težkih situacijah v tujini, namreč še letos odhaja v pokoj.

Šter je na zunanjem ministrstvu 25 let, med drugim je bil tudi državni sekretar, pred tem pa je bil med letoma 1994 in 1997 minister za notranje zadeve. Kot poudarja, mu je ta funkcija pri konzularnem delu precej pomagala. “Težko me je bilo prepričati, da se na policiji nekaj ne da storiti, če sem vedel, da se da,” pravi za N1.

Šter je v svojih javnih nastopih jasen, prepričljiv, pogosto tudi iskriv. Še zlasti je bil pod žarometi medijev v času epidemije.

Tedaj je postala viralna njegova izjava o absurdnih vprašanjih, ki jih je dobival, kot je bilo na primer vprašanje, ali lahko šestčlanska družina obeduje za isto mizo. “Krucinal božji, seveda lahko. Ni pa smiselno, da pet upokojencev balina,” je takrat dejal Šter.

Andrej Šter
EC/F.A.BOBO

Za vsestransko pomoč slovenskim državljanom v svetu, še posebej v času pandemske krize, je leta 2020 tedanji predsednik republike Borut Pahor Andreja Štera odlikoval z redom za zasluge.

“Zagotovo bi si želel, da bi pri pomoči slovenskim državljanom v svetu naredili še več. A če presojam, kaj smo naredili – vse je bilo namreč timsko delo – lahko rečem, da smo se v vsaki situaciji potrudili, da smo storili največ, kar je bilo mogoče,” ob zaključku svoje poklicne poti pravi Šter. Verjame, da bo Mlakar, ki ima že dolgoletne izkušnje na konzularnem področju in je bil tudi na nekaterih pomembnih mestih v tujini, uspešno vodil konzularni sektor ministrstva za zunanje in evropske zadeve. “Izzivi so vse večji, saj je mobilnost in avanturizem pri Slovencih v porastu,” še dodaja Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje