Pripravite se: praznični četrtek bo prinesel gnečo tudi na slovenske ceste

Slovenija 05. Jun 202305:30 2 komentarja
promet
Slika je simbolična. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Že nekaj mesecev smo na slovenskih cestah priča vsakodnevnim zastojem in podaljšanju potovalnega časa. Tudi ta teden ne bo nič drugače, saj bo znova pričakovati povečan promet. Prometne konice bodo sledile predvsem v drugi polovici delovnega tedna, najprej v četrtek, ko bodo v nekaterih državah praznovali sveto rešnje telo, zato bodo imeli dela prost dan, in nato v nedeljo, ki bo za del Nemčije zadnji dan šolskih počitnic.

Še pred začetkom turistične sezone, ko je na cestah povečan promet predvsem na račun večjega števila turistov, se slovenski vozniki spopadajo z vsakodnevnimi zastoji. Po minulem koncu tedna, ki ga je na cestah zaznamovala gneča, je tudi v tem tednu pričakovati povečan promet.

Že danes bo zaradi povečanega števila tovornih vozil gneča predvsem na štajerski avtocesti.

Gnečo in zastoje na spletni strani prometnoinformacijskega centra in Darsa napovedujejo za četrtek, ko na Hrvaškem, v Avstriji, večjem delu Nemčije, delu Češke in na Poljskem obeležujejo dan svetega rešnjega telesa. Zato številni že dan predtem začenjajo podaljšani konec tedna.

V delu Italije pa v četrtek, 8. junija, začnejo šolske poletne počitnice.

V minulem tednu je poslanec SDS Zvonko Černač vladi predlagal, da bi bila zaradi vsakodnevnih zastojev na slovenskih avtocestah, med 15. junijem in 30. septembrom, cestnina za tovornjake v nočnem času nižja za 50 odstotkov. Prav tako bi prepolovil ceno tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene med 21. in 6. uro. Na njegov predlog se je odzvala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je dejala, da trenutno uredbo usklajujejo z evropskimi pravili in da bi lahko diferenciacijo cen uvedli tudi za posamerne ure podnevi.

Zastoji tudi konec tedna

Tudi v petek je v popoldanskih urah pričakovana gneča, ki se bo v primeru napovedi lepega vremena še povečala, napovedujejo na promet.si.

PROFIMEDIA

Petkova gneča se bo nadaljevala tudi konec tedna. V soboto bo poletne počitnice začel še en del Italije, največ prometa po četrtkovem prazničnem dnevu pa bo na cestah znova v nedeljo. Povečan promet je v nedeljo pričakovati predvsem od Hrvaške proti Avstriji. Ta dan je tudi zadnji počitniški za del Nemčije, v šole se s ponedeljkom tako vračajo učenci dveh zveznih držav: Bavarske in Baden-Württemberga.

Povečan promet na cestah od Hrvaške proti Avstriji se zgodi ob vsakem koncu počitnic in praznikov. V nedeljo je tako pričakovati povečan promet predvsem na cestah od mejnih prehodov Dragonja in Sečovlje proti Kopru ter na primorski avtocesti proti Ljubljani, kjer je običajno zgostitev pred razcepom Kozarje (Ljubljana). Ta zgostitev povzroči zastoj, ki se običajno razširi vse do Razdrtega. Zastoji lahko nastanejo tudi na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, možen pa je tudi zastoj na štajerski avtocesti pred prehodom Šentilj proti Avstriji, še obvešča promet.si.

Junija na prometnoinformacijskem centru povečan promet pričakujejo še 23. junija, na dan začetka šolskih počitnic za slovenske šolarje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje