Pripravite se: prihajajo močnejše nevihte z nalivi, krajevno možna tudi toča

Slovenija 03. Jul 202310:48 0 komentarjev
Arso vreme
Meteo.gov.si/Posnetek zaslona

Popoldne bodo v severni polovici Slovenije nastale močnejše nevihte z nalivi, krajevno bo možna tudi toča, zato so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali opozorilo. Nevihte z nalivi se bodo nadaljevale tudi v noči na torek. Kako pa kaže vreme v naslednjih dneh? Pojasnjuje meteorologinja Arsa Veronika Hladnik Zakotnik.

Na severu in severozahodu države se že pojavljajo posamezne plohe. Nad Slovenijo se namreč zadržuje nestabilna zračna masa, zato je pričakovati, da bodo padavine v prihodnjih urah postajale intenzivnejše in se nadaljevale še v noči na torek. “Obstaja možnost za nastanek močnejših neviht z nalivi,” za N1 pojasnjuje meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Ker bodo predvsem v severni polovici Slovenije čez dan in ponoči nastajale močnejše nevihte z nalivi, krajevno pa bo možna tudi toča, so na Arsu izdali opozorilo. Padavine bodo čez dan zajele tudi južno polovico države.

Hidrologi Arsa ob tem pojasnjujejo, da lahko do velikih pretokov narastejo posamezne reke zlasti v severni polovici Slovenije. Na tem območju in v osrednji Sloveniji lahko hitro narastejo in se razlijejo tudi hudourniški vodotoki. Ta pojav bo možen že popoldan, najbolj verjeten pa v nočnem času. V noči na torek bodo do velikih pretokov narasle reke v Podravju, Pomurju in v porečju Savinje.

Kakšno bo vreme v torek?

V torek zjutraj se bo vremensko dogajanje umirilo. Dopoldne bo dež ponehal, delno se bo razjasnilo. Na Primorskem bo zjutraj in dopoldne pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

Jutri bodo reke v severnem in vzhodnem delu Slovenije še ohranjale veliko vodnatost, ki se bo večinoma zmanjševala, le Drava in Mura bosta še zmerno naraščali. Drugje po državi bo vodnatost rek srednja in mala ter ustaljena, naraščali pa bosta Sava v srednjem in spodnjem toku ter Soča.

Tudi v sredo se bo vodnatost rek zmanjševala. Vreme bo čez dan sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Zjutraj bo na Primorskem pihala šibka burja, napovedujejo na Arsu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!