Pripravite se: Slovenijo bo zajela polarna fronta, prihajajo konkretne ohladitve

Slovenija 11. Sep 202211:52 6 komentarjev
vreme
Twitter: Blaž Šter

Slovenijo bo konec tedna dosegla obsežna zaloga polarne zračne mase, ki bo s seboj prinesla konkretne ohladitve. Pred prihodom polarne fronte bo še toplo, na vremensko dogajanje pa bo vplival tudi tropski vihar, ki se zadržuje nad območjem severnega Atlantika. Meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter za N1 pojasnjuje, kakšno vreme lahko pričakujemo in ali polarna fronta oznanja konec poletja.

Ob koncu tedna bo Slovenijo dosegla obsežna polarna fronta, ki bo s seboj prinesla konkretne ohladitve. Blaž Šter, meteorolog Agencije RS za okolje za N1 pojasnjuje, da gre za precej običajno fronto, ki valovi na zmernih geografskih širinah. “Poleti se pomakne severneje, pozimi južneje. Ta zračna masa pa nas bo zagotovo preplavila konec tedna,” pravi.

Ta bo s seboj prinesla nižje temperature, zato lahko pričakujemo občutno ohladitev. “Temperature ob jasnem vremenu ne bodo presegle 20 stopinj Celzija. Dnevne temperature se bodo tako gibale med 15 in 20 stopinj Celzija,” še dodaja Šter, ki ob tem opozarja še, da se bodo ob fronti lahko pojavljale tudi nevihte. “Potem pa kaže, da bomo prišli pod vpliv obsežnega anticiklona, ki bo s seboj prinesel jesensko, a stabilno, lepo vreme,” poudarja.

Pred prihodom polarne fronte bo sledila krajša otoplitev. ”Do srede bo še zelo toplo, sploh ker bo pihal jugozahodnik, od četrtka pa bo vreme tudi nevihtno. Na vremensko dogajanje bo pred prihodom polarne fronte vplival tudi tropski vihar, ki se zadržuje nad območjem severnega dela Atlantika. Ta bo s seboj prinesel vlago,” pojasnjuje meteorolog. Ali torej napovedani prihod polarne fronte in padavin oznanja konec poletja? “Verjetno je poletja res počasi konec,” še ocenjuje Šter.

Bo september prinesel več dežja?

Sicer pa smo tudi v zadnjih dneh v Sloveniji imeli kar nekaj padavin, ki so vsekakor dobrodošle po izjemni suši v poletnih mesecih. Na vprašanje, ali je pričakovati, da bo september bolj namočen mesec, Šter odgovarja, da smo vsekakor na dobri poti.

“S prihodom polarne fronte verjetno še ne bomo dosegli povprečja, smo pa na dobri poti. Lahko bi prišli vsaj blizu povprečja. Bi pa bilo potrebno proti koncu meseca še kakšno večje poslabšanje. Ob tem velja dodati, da jeseni prihaja tudi do manjšega izhlapevanja, rastline potrebujejo manj vode. Trend se obrne,” še ponazori Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje