Podrobno o tornadu in škodi: “Hitrost v udarni sili je bila vsaj dvakrat večja”

Slovenija 02. Avg 202311:23 > 13:34
Sandi Curk, Srečko Šestan
Denis Sadiković/N1

"Kar smo nekoč gledali na televiziji, smo zdaj doživeli pri nas," je po tornadu, ki je prizadel okolico Ilirske Bistrice, dejal poveljnik tamkajšnje CZ Luka Špilar. Pristojni zdaj lovijo minute pred novimi petkovimi neurji, zaradi vsega skupnega truda in pomoči prostovoljcev pa verjamejo, da bodo vse pravočasno zavarovali.

Včeraj je naselje Koseze pri Ilirski Bistrici prizadel za Slovenijo nenavaden in redek vremenski pojav.

Tornado je v naselju poškodoval 15 objektov, od tega jih je pet poškodovanih kritično. Stanovalci štirih hiš so se morali začasno izseliti in se bodo lahko v domove vrnili po sanaciji popolnoma uničenih streh in ostrešij.

Na kraju opustošenja so podrobnosti naravne nesreče, ki je prizadela območje Ilirske Bistrice, predstavili župan občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič, poveljnik OŠCZ Ilirska Bistrica Luka Špilar, poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk, poveljnik CZ RS Srečko Šestan in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Hitrost tornada v udarni sili vsaj dvakrat večja od uradno izmerjene

Kot je dejal poveljnik CZ za Notranjsko Sandi Curk, smo včeraj doživeli še en močan opomin narave. “Pričakovali smo nevihte, dobili pa tornado. To je opozorilo narave človeku, da se bo moral obnašati drugače.”

Dodal je, da je bila uradno izmerjena hitrost tornada 107 kilometrov na uro, vendar se ocenjuje, da je bila hitrost v udarni sili vsaj dvakrat večja. Od tornada je nato nastalo še vsaj pet celičnih neviht, je navedel Curk. “Pripadniki reševalnih enot so v izjemno težkih razmerah zavarovali, kar se je dalo. Dve družini so morali izseliti, ampak ni poškodovanih.”

Povedal je še, da so se že nekaj minut po začetku intervencije odzvali vsi odgovorni vladni resorji. Prav tako še vedno dobivajo klice domačinov, ki želijo pomagati. Poudaril je, da pri intervenciji sodelujejo ne samo koncesionarji civilne zaščite, temveč tudi obrtniki, ki so v času dopustov prišli pomagat na kraj nesreče.

Medved: Ko smo mislili, da smo doživeli že vse, nas je doletel še tornado

Tudi državni sekretar Rudi Medved je dejal, da ko smo mislili, da smo doživeli že vse, nas je doletel še tornado. Ob tem je izrazil upanje, da smo s tem končali obdobje neurij. Dodal je, da je bil odziv v Ilirski Bistrici izjemen, tako vseh pristojnih ekip za posredovanje v takšnih nesrečah kot vseh ostalih.

“Kot kaže, ne bo treba nikogar dolgotrajno preseliti iz teh objektov. Iskanje krovcev je dokaj uspešno, zato upamo, da bodo strehe popravljene še pred novim dežjem,” je dejal in poudaril, da bo tudi ob tej nesreči intervencijske stroške občinam povrnila država. Dejal je še, da je država za del neurij občinam že poravnala intervencijske stroške, te dni pa je potekel tudi rok za povrnitev intervencijskih stroškov za zadnja julijska neurja.

Medved je ob tem cenil, da bodo celotni stroški vseh letošnjih neurij izjemno visoki. Samo intervencijski stroški za neurja sredi julija so bili okoli 2,5 milijona evrov.

Lovljenje minut pred novimi petkovimi neurji

Župan občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič se je zahvalil za pomoč vsem intervencijskim ekipam, pogodbenikom civilne zaščite in prostovoljcem, ki so večji del nujne sanacije že opravili. “Kot župana me pomirja, da imam tako dobro organizirano civilno zaščito,” je dejal in občane pomiril, da so razmere ravno zaradi takšnega odziva pod nadzorom.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je kot domačin pred dnevi razmišljal, da je neurje Ilirsko Bistrico že obšlo, pa ga je vreme tudi tokrat demantiralo. Tudi Šestan je pohvalil odziv in ukrepanje po neurju. “Verjamem, da jim bo uspelo vsaj delno zaščititi te objekte pred hujšimi nevšečnostmi, ki so z dežjem napovedane za petek. Nato upam, da se bo stanje čim prej saniralo,” je dejal.

Poveljnik Civilne zaščite Ilirska Bistrica Luka Špilar je povedal, da so navajeni na intervencije ob močnih vetrovih, toda ko “vidiš, kaj naredi taka sila, si presenečen in ti niti ni jasno, kako je to mogoče”. “Kar smo nekoč gledali na televiziji, smo zdaj doživeli pri nas. Upam, da nam bo do jutrišnjega in petkovega dežja uspelo s ponjavami pokriti in zaščititi objekte,” je dejal Špilar.

Kot so še podarili vsi govorniki, lovijo minute, da najbolj ogrožene objekte zaščitijo pred prihajajočimi novimi neurji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.