Nad Ilirsko Bistrico besnel tornado: “Gre za redek pojav v notranjosti države”

Slovenija 01. Avg 202321:08 0 komentarjev
Tornado nad Ilirsko Bistrico
Mitja Muha/FACEBOOK

Nad Ilirsko Bistrico se malo po 20. uri razvil tornado. Kot so nam pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso), je njihova merilna postaja zabeležila močan sunek vetra, ki je dosegel skoraj 30 metrov na sekundo. "V notranjosti Slovenije so tovrstni pojavi bolj redki. Oziroma so vsaj v preteklosti bili," nam je še pojasnil dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh.

V večernih urah je večji del Slovenije zajelo novo močno neurje. Prebivalci Ilirske Bistrice pa poročajo, da se je nad mestom razvil tornado.

Kot so nam potrdili na Agenciji RS za okolje (Arso), se je po vsej verjetnosti razvil tornado. “Naša avtomatska postaja je zabeležila sunek vetra, ki je dosegel skoraj 30 metrov na sekundo,” je za N1 pojasnil dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh. Dodal je, da nevihtna celica na radarski sliki sicer ni bila tako izrazita, torej je šlo za zelo kratek pojav.

Na naše vprašanje, ali je šlo za trombo ali tornado, je odvrnil, da gre v principu za isto zadevo. “Tromba nastane na vodi, ker sesa vodo, drugače pa gre v principu za enak pojav. Gre za supercelično nevihto, ob kateri pride do vrtenja, in če je tega dovolj, potem lahko pride do tega, da zračni tlak tako pade ter ta rotacija pride do tal,” je pojasnil Velkavrh.

Zabeležen pojav je sicer del scenarija, ki so ga vremenoslovci napovedovali že v dopoldanskem času. “Ti vrtinci so pri nas dokaj redki. Bolj izraziti so predvsem ob morju, in sicer v poznem poletju ter na začetku jeseni, saj tam zaradi toplega morja nastanejo veliki kontrasti. Takrat pride do dodatne labilizacije ozračja, torej ozračje postane nestabilno, nestabilnost pa vodi v nastanek neviht. V notranjosti Slovenije so tovrstni pojavi bolj redki. Oziroma so vsaj v preteklosti bili,” je še pojasnil.

Zadnji dokumentirani tornado, ki je po pisanju portala Neurje.si pri nas naredil precej škode, je najbolj prizadel vas Hotedršica na Notranjskem, 23. avgusta 1986. Nastal je na območju Javornika nad Hotedršico in potoval vse do Ljubljanskega barja. Za seboj je pustil 34 km dolgo in od 100 do 300 m široko sled opustošenja. Veter v samem vrtincu naj bi dosegal hitrosti do 216 do 360 kilometrov na uro, vrtinec pa naj bi potoval s hitrostjo med 32 in 58 kilometrov na uro, so še zapisali.

Župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič se je že odpravil na teren, kjer si ogleduje razmere. Za N1 je povedal, da nihče ni poškodovan, je pa tornado odkril nekaj streh tamkajšnjih hiš. Na kraju posredujejo intervencijske ekipe in pregledujejo nastalo škodo.

Pojav je trajal le nekaj minut

Na Neurje.si so zapisali, da tornado sicer še ni oklasificiran, a da je verjetno šlo za F0/F1 s hitrostmi nad 100 kilometrov na uro.

Na priloženem posnetku se vidi razmeroma širok vrtinec, znotraj katerega so prisotni tudi zelo močni, a majhni vrtinci, ki imajo premer le nekaj metrov. Kot so še zapisali, je pojav trajal le nekaj minut, a zaradi številnih intervencij v zadnji uri na tem območju, je pričakovati kar nekaj škode.

Tamkajšnji prebivalci poročajo, da so ostali brez elektrike za približno pol ure. Tornado se je razvil nad poseljenim območjem Ilirske Bistrice, trenutnih poročil o škodi za zdaj še ni.

Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča, da so na območju Ilirske Bistrice prejeli več prijav dogodkov, zato so aktivirali prostovoljna teritorialna gasilska društva. Enote za zdaj ne poročajo o morebitnih poškodovanih osebah.

Tornado zaznali tudi v Benečiji

Nova supercelična nevihta pa je danes prizadela tud italijansko deželo Benečija. Na družbenih omrežjih so zakrožili posnetki, ki kažejo, da se je med nevihto razbesnel tudi tornado.

Po navedbah tamkajšnjih meteorologov je manjša nevihta napredovala v supercelico, med katero je nastal mezociklon oziroma struktura, ki se med vrtenjem lahko spremeni v tornado, poroča Inmeteo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!