Programski svetniki zahtevajo razpravo o nevzdržnih razmerah na RTVS

Slovenija 14. Nov 202213:31 9 komentarjev
Javna RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Enajst programskih svetnic in svetnikov se je podpisalo pod zahtevo za sklic izredne seje programskega sveta RTV Slovenija. Dvomijo namreč o zakonitosti, gospodarnosti in uspešnosti dela sedanjega vodstva javne radiotelevizije. Med podpisniki sta tudi članica SDS Alenka Gotar in namestnik predsednika programskega sveta Andrej Prebil, ki sta doslej glasovala v prid sedanjega vodstva RTVS. Čeprav bi moral po poslovniku predsednik programskega sveta Peter Gregorčič izredno sejo sklicati v 14 dneh, torej še pred referendumom o zakonu o RTVS, so jo danes programski svetniki preložili na dan po referendumu.

Enajst programskih svetnic in svetnikov je prejšnji teden na predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča naslovilo zahtevo za sklic izredne seje programskega sveta. Na njej od vodstva javne radiotelevizije pričakujejo pojasnila o razmerah v javnem zavodu, naraščajočem nezadovoljstvu zaposlenih in izpolnjevanju programskih obveznosti. Ugotavljajo namreč, da so razmere na RTV Slovenija nevzdržne.

Pri tem je zanimivo, da sta podpis pod zahtevo, v kateri podpisniki izražajo ”dvome o zakonitosti, gospodarnosti in uspešnosti dela sedanjega vodstva” javne radiotelevizije, prispevala tudi članica SDS Alenka Gotar in namestnik predsednika programskega sveta Andrej Prebil, ki sta doslej glasovala v prid sedanjega vodstva RTVS. Med podpisniki so še vsi trije predstavniki zaposlenih – Gregor Drnovšek, Sašo Hribar in Robert Pajek – pa Brane Piano, Geza Filo, Anuša Gaši, Rok Hodej, Alenka Sivka in Jelka Stergel.

Število podpisnikov kaže, da programski svet ni več v tolikšni meri pod vplivom desne politike, kot je bil ob koncu mandata prejšnje vlade, ko je veljalo, da ima takratna Janševa koalicija pod nadzorom kar 21 od 29 svetnikov. Deset podpisov bi na primer tudi zadoščalo za sklic izredne seje s predlogom za odpoklic generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, vendar naj se vsaj za zdaj ne bi nakazovalo, da bi za njegov odpoklic lahko dobili potrebnih 15 glasov programskih svetnikov. Zaradi odstopa Slavka Splichala je ta številka še nekoliko bolj oddaljena.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

“Ugotavljamo, da je v zadnjem letu javna RTVS v krizi vodenja, saj se sooča z najdaljšo stavko zaposlenih v svoji zgodovini, pri čemer vodstvo ne zna vzpostaviti socialnega dialoga in ustrezno odgovoriti na stavkovne zahteve. Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zunanjih dopisništev, mobing in grožnje stavkajočim z odpuščanjem. Zato je prišlo do padca gledanosti TV Slovenija, zadnja raziskava Valicona Ogledalo Slovenije, pa je pokazala še na padec ugleda oziroma zaupanja v javno RTV,” lahko preberemo v obrazložitvi zahteve enajstih programskih svetnikov za sklic izredne seje programskega sveta RTVS.

Ob tem podpisniki dodajajo, da se je prvič doslej zgodilo, da so mediji in RTV Slovenija uvrščeni slabše kot večina političnih institucij. Po njihovi oceni temu botruje tudi kadrovanje v zadnjem času, ko na odgovorna mesta prihajajo posamezniki z jasnimi strankarskimi povezavami. ”Ker gre tudi za kadre, ki nikoli prej niso delali na javnem mediju in ne poznajo in – kot vse kaže – tudi ne dosegajo profesionalnih standardov, večinoma pa tudi ne poznajo posebnosti televizijskega dela, smo priča manjši medijski relevantnosti in slabši kakovosti programov,” je še navedla enajsterica programskih svetnikov.

Današnjo redno in zahtevano izredno sejo preložili na dan po referendumu

Po poslovniku bi moral  predsednik programskega sveta izredno sejo sklicati najpozneje v štirinajstih dneh od vložitve zahteve, kar pomeni, da bi se morala ta odviti še pred referendumom o zakonu o RTV Slovenija. A je večina v programskem svetu na današnji redni seji potrdila sklep, ki ga je predlagal Gregorčič, da v času referendumske kampanje zahtevane izredne seje ne morejo izpeljati. Kot razlog so navedli, da se je generalni direktor RTVS  Grah Whatmough kot fizična oseba vključil v referendumsko kampanjo o zakonu o RTVS in torej na seji ne bi smel sodelovati. Izredno sejo so tako preložili na 28. november, torej na dan po izvedbi referenduma o noveli zakona o RTVS. Ker se je kot organizator referendumske kampanje prijavil tudi predsednik programskega sveta Gregorčič, pa so na dan po referendumu preložili tudi nadaljevanje današnje redne seje programskega sveta, na kateri so imeli na dnevnem redu predlog programsko produkcijskega načrta za leto 2023  in predlog finančnega načrta za prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje