Proračun: poudarek na zdravstvu, zelenih politikah in trajnostnem razvoju

Slovenija 20. Sep 202219:56 0 komentarjev
denar paket
Profimedia

Državni proračun bo v prihodnjih dveh letih največji poudarek dajal zdravstvu, zelenim politikam in trajnostnemu razvoju. Tako je sklenila vlada, ki je proračunske dokumente za leti 2023 in 2024 začela pripravljati že poleti, ponovno pa je o njih razpravljala na današnji seji, potem ko je Umar v četrtek objavil najnovejše gospodarske napovedi.

Proračun za leto 2023 je že sprejet, DZ ga je skupaj z letošnjim sprejel novembra lani. Vlada bo zdaj pripravila predlog njegovih sprememb, priložila pa bo tudi predlog proračuna za leto 2024. V skladu s poslovnikom DZ mora vse skupaj posredovati v potrditev poslancem najpozneje do 1. oktobra.

Vlada je danes opravila dodatno razpravo o prioritetah, ki jih bo vključila v oba proračuna, pripravila pa ju bo v prihodnjih dneh ter pravočasno poslala v DZ, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Nova proračunska izhodišča so posledica nove gospodarske realnosti na globalnih trgih in vključenosti projektov preteklih vlad, predvsem prejšnje vlade, ki niso nikoli imeli zagotovljenih proračunskih sredstev, so dodali.

Državni proračun za leto 2023, sprejet lani skupaj s proračunom za letos, predvideva za 11,84 milijarde evrov prihodkov in za 13,36 milijarde evrov odhodkov. Dokumenti so bili pripravljeni ob takratni napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da bo gospodarska rast v letu 2022 4,7-odstotna, v letu 2023 pa 3,3-odstotna. Vmes so se makroekonomske razmere, med drugim ob ruskem vojaškem napadu na Ukrajino februarja letos, spremenile. Umar, ki je še spomladi za letos napovedoval 4,2-odstotno, za prihodnje leto pa triodstotno rast, je v jesenski napovedi za letos napovedal petodstotno rast, napoved za leto 2023 pa znižal na 1,4 odstotka.

Gospodarska aktivnost se bo tako po pričakovanjih ohlajala, kar bi lahko vplivalo tudi na proračunske prihodke. Med izzivi prihodnjega leta bo blaženje draginje, med ukrepi naj bi bila poleg pomoči prebivalstvu tudi izdatnejša pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov. Premier Robert Golob je v začetku meseca ocenil, da bo treba za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji sprejeti ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov.

Predlog rebalansa državnega proračuna za letos področju ministrstva za delo, vključno z inšpektoratom za delo, namenja nekaj nad dve milijardi evrov oz. skoraj 141 milijonov evrov več od proračuna. Sredstva se najbolj povečujejo socialni varnosti in trgu dela. Predlogu rebalansa letošnjega proračuna v delu, ki se nanaša na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa se mu sredstva znižujejo za 750.000 evrov na nekaj manj kot 2,5 milijarde evrov, kar pa je še vedno 160 milijonov evrov več, kot je ministrstvo prejelo lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!