Protest v avtomobilih in tovornjakih v znamenju logističnih težav

Slovenija 05. Feb 202215:55 > 19:32 0 komentarjev

Na obrobju Ljubljane se je dopoldne zbrala manjša skupina nasprotnikov ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa in cepljenja. Ker shod ni bil pravilno prijavljen, je policija protestnike opozorila, naj se razidejo. Po več kot uri in pol zbiranja so se z avtomobili in nekaj tovornjaki odpravili na vožnjo po Ljubljani. Med potjo so nase opozarjali s hupanjem in slovenskimi zastavami. Od napovedanih 100 do 200 avtomobilov, jih je bilo precej manj, kar nekaj pa so imeli tudi logističnih težav.

Po vzoru kanadskih tovornjakarjev, ki so organizirali veliko protestno akcijo proti kanadskim ukrepom o cepljenju in jo poimenovali “Konvoj svobode”, je nekaj manjših skupin, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev širjenja virusa, na podoben način poskusilo izvesti slovensko različico kanadskega konvoja svobode.

Napovedanih je bilo med 100 in 200 avtomobilov, tovornjakov, traktorjev in kombijev, na koncu jih je na protestno vožnjo prišlo bistveno manj.

Poleg tega se je že na začetku skupina razkropila, saj so imeli težave s komunikacijo, dodatne zaplete pa so imeli tudi zaradi dejstva, da vsi zbrani niso imeli vinjet za vožnjo po avtocesti.

Vsi niso imeli vinjete

Vozniki-protestniki so se dopoldan začeli zbirati v ljubljanskih Črnučah. Sprva so načrtovali vožnjo po obvoznici in središču Ljubljane – ustavili naj bi se tudi pred parlamentom, a je bilo ožje središče prestolnice zaprto. Prvotni načrt, da bi se del konvoja odpravil proti Kranju, drugi pa proti Kopru so opustili že pred začetkom današnjega konvoja.

Že kmalu po začetku vožnje, se je več udeležencev konvoja porazgubilo. Prav tako so imeli težave z delovanjem radijske povezave za komuniciranje.

Po ljubljanskih ulicah in cestah so hupali, iz avtomobilov so plapolale slovenske zastave. Vozilo, ki je vodilo konvoj, je policija ustavila, voznika pa zaradi nepravilnega ustavljanja na obvoznici oglobila. Neuradno je bilo prometnih kršitev več.

Policija je protestnike opozarjala, da shod ni (pravilno) prijavljen. Prav tako je opozarjala, da je uporaba cest z namenom preprečevanja ali oviranja prometa prepovedana, predvidena globa pa je 400 evrov.

Incidentov ni bilo, so pa voznike na zbirnem mestu v Črnučah zaradi nepravilno parkiranih vozil na zelenici obiskali tudi mestni redarji.

Vozniki, ki so se med vožnjo po prestolnici porazgubili, so se sešli parkirišču na Dolgem mostu, od tam so spet krenili na počivališče Barje, vendar ne vsi, saj nekateri niso imeli vinjet.

Kaj se je zgodilo v Kanadi?

Protest tovornjakov Kanada
PROFIMEDIA (PROTEST TOVORNJAKARJEV V KANADI)

Idejo za današnji protest so manjše slovenske proticepilske skupine več kot očitno dobile v Kanadi. Tam so namreč minuli teden tovornjakarji organizirali veliko protestno akcijo proti ukrepom in proti obveznemu cepljenju pri prehodu meje z ZDA.

Konvoj v Kanadi je bil dolg kar 70 kilometrov, poimenovali pa so ga Konvoj svobode 2022. Nastajati je začel minulo nedeljo v Vancouvru na zahodu Kanade in krenil v Ottawo na vzhod držav. Kanadski premier Justin Trudeau pa je protestnike označil za obrobno manjšino z nesprejemljivimi stališči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!