Na KPK potrdili: Postopek proti Golobu se lahko nadaljuje

Slovenija 29. Jul 202420:09 3 komentarji
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Protikorupcijska komisija bo lahko nadaljevala s preiskavo proti predsedniku vlade Robertu Golobu zaradi domnevnih političnih pritiskov in vmešavanja v delo policije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo lahko kmalu nadaljevala preiskavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve, je poročalo Delo.

Protikorupcijska komisija je novembra lani zaradi domnevnih političnih pritiskov in vmešavanja v delo policije začela preiskavo proti predsedniku vlade Robertu Golobu. Premierjev odvetnik Stojan Zdolšek je po tistem od KPK zahteval vpogled v spis o tej zadevi, komisija pa je zaradi interesov predkazenskega postopka, ki sta ga vodila policija in tožilstvo, začasno zaustavila svojo preiskavo. Predkazenski postopek ima namreč prednost pred preiskavo KPK.

Sume nepravilnosti o domnevnih političnih pritiskih je obravnavalo Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki je pred dnevi sporočilo, da očitki nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Komisija lahko zdaj nadaljuje delo v tem primeru, tako da najprej predsedniku vlade Golobu omogočijo vpogled v spis zadeve.

“Specializirano državno tožilstvo nas je 10. 7. 2024 z dopisom obvestilo, da so razlogi, na podlagi katerih bi aktivnosti Komisije škodovale interesom predkazenskega postopka, prenehali,” so za N1 potrdili na KPK. Zdaj čakajo še, da 1. avgusta delo začne nova namestnica predsednika KPK Martina Divjak. Ta bo nadomestila Simona Savskega, ki mu mandat poteče.

Neoperativna komisija

Drugi razlog, da KPK še ne nadaljuje postopka, je bila namreč pritožba Golobovega odvetnika Zdolška za izločitev namestnika komisije Savskega zaradi kritičnih komentarjev na družbenih omrežjih. Spomnimo, Savski je zapisal: “Levi ali desni, to se dogaja, ko se politika vmeša v policijo. Potem bodo pa spet jamrali, ko ne bo preiskanih kaznivih dejanj, ko bodo smrtne prometne nesreče in ko bo povečano kršitev javnega reda in miru. Deset in več let bo trajalo, da spet pride do profesionalizacije policije. Kdo kvaliteten pa bo hotel delati v takem sranju.”

Po oceni premierjevega odvetnika je Savski v tem zapisu izrazil zasebni interes, da Senad Jušić ne bi postal direktor policije, takšno razmišljanje pa bi lahko vplivalo na nepristranskost in objektivnost v preiskavi KPK zoper Goloba. Zato je Zdolšek zahteval izločitev Savskega iz odločanja v tej zadevi, ker komisija temu ni ugodila, pa je zoper njo vložil tožbo na upravno sodišče. To je tožbo zavrglo, odločitev pa zdaj Golobov odvetnik izpodbija še na vrhovnem sodišču.

Okrožno višje in vrhovno sodišče Ljubljana
Okrožno višje in vrhovno sodišče Ljubljana (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ker se je predsednik komisije Robert Šumi zaradi poznanstva s Tatjano Bobnar (bila sta sodelavca) iz zadeve izločil, je bila KPK v tem primeru neoperativna.

“O tožbi po naših informacijah sodišče še ni odločilo. Bo pa ta razlog postal brezpredmeten, ko bo namestniku Savskemu prenehal mandat, to je predvidoma 31. 7. 2024. Z aktivnostmi v konkretnem postopku bomo predvidoma lahko nadaljevali v kratkem, ko bodo z nastopom mandata nove članice senata Komisije izpolnjeni tudi pogoji o njegovi sklepčnosti,” so za N1 še sporočili s KPK.

Spomnimo, predsednica države Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 dejala, da bi moral predsednik vlade Robert Golob odstopiti, če bo KPK v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje