Za namestnika predsednika KPK zgolj ena prijava: kaj so razlogi?

Slovenija 20. Mar 202417:36 1 komentar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Namestniku predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Simonu Savskemu konec julija poteče mandat. Na javni poziv za njegovega naslednika je prispela zgolj ena prijava. Zakaj predsednika KPK Roberta Šumija tako majhno zanimanje za omenjeno funkcijo ne preseneča?

V ponedeljek se je iztekel rok za prijave za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zanimanje za to funkcijo pa ni veliko – kot so nam povedali v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar, je prispela zgolj ena prijava.

Kdo se je prijavil, v uradu še ne razkrivajo – to bodo storili, če bo kandidat uspešno prestal presojo kandidacijske komisije in se bo predsednica države odločila za njegovo imenovanje. V KPK pa so nam povedali, da se Simon Savski, ki mu konec julija poteče petletni mandat namestnika predsednika KPK in bi po zakonu lahko to mesto zasedal še en mandat, ni prijavil.

Savski je svojo kariero začel kot policist in nadaljeval kot policijski inšpektor, nato pa je delal na ministrstvu za pravosodje kot svetovalec za varnost. Kot namestnik predsednika KPK je veliko prahu dvignil s svojimi zapisi na družbenih omrežjih. Najprej so pozornost zbudile njegove navedbe v zaprti skupini na Facebooku. Za nezaupanje v policijo je posredno okrivil predsednika SDS Janeza Janšo in nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa ter izpostavil, da si takšnega voditelja ne želi.

Hitri prsti Simona Savskega

Zaradi tega zapisa je predsednik komisije Robert Šumi s Savskim opravil pogovor. Seznanil ga je s svojim stališčem, da je bilo takšno ravnanje “nepremišljeno, neprimerno funkciji, ki jo opravlja, ter neodgovorno do komisije in škodljivo za njeno integriteto”. Šumi je Savskega tudi pozval, da se v bodoče takšnih zapisov izogiba. Komunikacijo namestnika predsednika KPK je kot neprimerno ocenila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Spomnimo, da so predsednik in namestnika predsednika KPK edini funkcionarji, ki jih predsednik države imenuje sam – pri drugih kadrovanjih, v katere je vključen, je zgolj predlagatelj ali podpisnik odločitev drugih organov.

Z omenjenim zapisom pa nepremišljenih objav Savskega na družbenih omrežjih ni bilo konec. Kasneje je objavil: “Levi ali desni, to se dogaja, ko se politika vmeša v Policijo. Potem bodo pa spet jamrali, ko ne bo preiskanih kaznivih dejanj, ko bodo smrtne prometne nesreče in ko bo povečano kršitev javnega reda in miru. Deset in več let bo trajalo, da spet pride do profesionalizacije Policije. Kdo kvaliteten pa bo hotel delati v takem sranju.”

Po oceni Stojana Zdolška, odvetnika premierja Roberta Goloba, je Savski v tem zapisu izrazil zasebni interes, da Senad Jušić ne bi postal direktor policije, takšno razmišljanje pa da bi lahko vplivalo na nepristranskost in objektivnost v preiskavi KPK zoper Goloba. Zato je Zdolšek zahteval izločitev Savskega iz odločanja v tej zadevi, ker komisija temu ni ugodila, pa je zoper njo vložil tožbo na upravno sodišče. Kar pomeni, da je senat KPK v preiskavi zoper predsednika vlade Roberta Goloba zaradi domnevnih nedovoljenih pritiskov na nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve zdaj neoperativna.

Slaba plača in velika odgovornost

KPK smo vprašali, ali jih to, da je za mesto namestnika predsednika komisije prispela zgolj ena prijava, preseneča. Odgovorili so nam, da jih ne, saj da gre za zelo odgovorno in zahtevno, a hkrati za zelo slabo plačano in javnim kritikam izpostavljeno funkcijo. Ob tem so dodali, da so pogoji za izpolnjevanje kriterijev za kandidaturo izjemno visoki, ko jih kandidat izpolnjuje, pa bi imel praviloma na katerem koli drugem delovnem mestu kot javni uslužbenec – torej ne kot funkcionar – precej višjo plačo in manjšo odgovornost.

“Predvsem pa mora imeti kandidat za mojega namestnika močno zavezanost h krepitvi integritete, transparentnosti, odgovornosti in boju proti korupciji ter mora biti pripravljen prevzeti odgovornost za učinkovito delovanje komisije in krepitev institucionalnih mehanizmov za preprečevanje korupcije v družbi,” je povedal predsednik komisije Robert Šumi. Da je prispela zgolj ena prijava, ga, kot je dejal, ne preseneča tudi zaradi ravni politične kulture pri nas in zaradi dejstva, da je v naši družbi integriteta še vedno prepogosto razumljena kot nadstandard.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje