Prvi dan na fakultetah: bruci veseli, da študij začenjajo v živo

N1 video 01. Okt 202118:16 > 22:15 0 komentarjev

Po dveh nenavadnih študijskih letih, zaznamovanih z zaprtimi predavalnicami in spletnim poučevanjem, so se študenti podali v novo študijsko leto. Epidemija covida-19, zaradi katere so bile fakultete zaprte, še vztraja in s pogojem PCT na novo riše vsakdan. Kljub temu pa drugega kot zgolj velikega veselja med študenti in pedagogi na prvi dan študijskega leta ni bilo čutiti.

V predavalnice ljubljanske ekonomske fakultete je vstopilo 951 novih študentov in študentk, ki začenjajo študijsko pot. V nasprotju s prejšnjimi generacijami so jim vrata v študentstvo odprli vratarji, ki preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT oziroma rezultate samotestiranja.

Kljub močnemu nasprotovanju dela javnosti so skoraj vsi novi študentje pripravljeni na preverjanje pogoja, je povedal eden od vratarjev. “Negodovanja ni, še veseli so, ker nas lahko vprašajo, kje so predavalnice.”

Srečanje v živo pomembnejše od ukrepov

Tudi med klepetom z bruci, ki so čakali na skupno fotografiranje ob sprejemu na Ekonomski fakulteti, je delovalo, da jih preventivni ukrepi ne motijo preveč. Generaciji, ki je vsaj del svojega srednješolskega izobraževanja preživela doma, največ pomeni srečanje v živo.

Da ga veseli osebno spoznavanje novih kolegov, je za N1 povedal Tilen Tragar, študent Ekonomske fakultete. “Pri sprejemu so se lepo potrudili, dobili smo veliko informacij, komaj čakam na učenje o stvareh, ki me veselijo,” je razkril svoja pričakovanja.

Profesorji prijetno vznemirjeni

Prijetno vzdušje in sproščenost med študenti prvega letnika sta nam potrdila tudi Špela Kolenc in Tej Kralj, ki prav tako začenjata študij. Špela je pohvalila nove kolege, s katerimi so se že ujeli, Tej pa je poudaril, da si želi študentska leta čim bolje izkoristiti.

Zadovoljni, da lahko nove študente pozdravijo v živo, so bili tudi profesorji in dekanja Metka Tekavčič, ki je bila ob sprejemu prijetno vznemirjena. “Študentom želim, da bi vsi uspešno napredovali in opravili vse obveznosti v letošnjem letu,” je še dodala.

Predavatelja za matematiko Blaža Mojškerca najbolj veseli, da bo študente lahko poučeval v predavalnici, saj “predavanje po spletu enostavno ni to, kar bi si profesorji želeli”.

Sproščeno po nova znanja tudi na FDV

Da so imeli sproščen in prijeten prvi študijski dan, so povedali tudi študenti prvega letnika Fakultete za družbene vede, ki se veselijo pridobivanja novih znanj. Novopečena študentka novinarstva je dejala, da je že prvi dan dobila potrditev glede izbire študija.

“Komaj čakam, da se vse zares začne,” je sklenila.

Pomembno vlogo pri sprejemanju novih študentov imajo tudi tutorji, ki brucem podajo nekoliko manj uradne napotke za preživetje v Ljubljani. Lara Mlakar, tutorka za študente s katedre za medijske in komunikacijske študije, je prvi dan ocenila za izjemnega.

“Smisel študija na fakulteti je tudi, da se družimo. Prvi dan je bil prava energijska bomba,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!