Prvi kontingent Slovenske vojske začenja z delovanjem na Slovaškem

Slovenija 10. Jun 202218:29 > 18:30 2 komentarja
Slovenska vojska
Slovenska vojska/TWITTER

V okviru mednarodne Natove dejavnosti Okrepljena pozornost (enhanced Vigilance Activities - eVA) na Slovaškem z delovanjem pričenja prvi kontingent Slovenske vojske. Premiki na Slovaško so se začeli že maja. Prvi dnevi bodo namenjeni namestitvi, nato sledi prehod v operativno delovanje, so danes sporočili iz Slovenske vojske.

Kontingent je v štirih terminih izvedel premik glavnine pripadnikov oboroženih sil in več kot 120 ton tovora, ki vključuje vozila, strelivo in oborožitev. Logistično so premik izvedli pripadniki Transportne čete, 670. logističnega polka Slovenske vojske, so še navedli pri Slovenski vojski. Prvi dnevi na Slovaškem so namenjeni vzpostavitvi pogojev za delovanje kontingenta ter čim hitrejšo integracijo v bataljonsko bojno skupino. Ta proces zajema namestitev, vzpostavitev povezav z domovino in operativnim okoljem, priprava opreme in vozil, ter seznanitev z varnostno situacijo. Prvi fazi bo sledil prehod v operativno delovanje.

Kontingent Slovenske vojske je sestavljen iz 101 pripadnika in deluje v okviru poveljstva mednarodne bojne skupine, nacionalnega podpornega elementa in bojnega jedra, ki ga predstavlja lahka pehotna četa. V eVA znotraj bojne skupine poleg Slovenije delujejo še Češka, Nemčija, Nizozemska, Poljska in ZDA. Slovenski vojaki na Slovaškem bodo v sklopu misije, ki jo vodijo pripadniki vojske Češke republike, v prvi vrsti izvajali bojno usposabljanje z namenom utrditi usposobljenost, odzivnost in povezljivost zavezništva v podporo celoviti odvračalni in obrambni drži.

Odločitev o sodelovanju Slovenske vojske z do 200 pripadniki, nacionalnim podpornim elementom in štabnium osebjem v Natovi bojni skupini na Slovaškem je slovenska vlada sprejela na seji 23. marca letos. Slovenska vojska v podobni Natovi dejavnosti že sodeluje v Latviji, in sicer z do 50 pripadniki. Z navzočnostjo na Baltiku zavezništvo daje dodatna varnostna zagotovila najbolj izpostavljenim vzhodnim zaveznicam, ki se počutijo posebej ogrožene in so zato zaprosile za pomoč zvezo Nato.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje