SDS pravi, da je izboljšal izid, a pravi, da je bil v neenakopravnem položaju

N1 video 24. Apr 202219:24 > 25. Apr 2022 00:58 4 komentarji

Po zaprtju volišč po Sloveniji je v štabu Slovenske demokratske stranke prvi odziv podal podpredsednik stranke Aleš Hojs. Sledili sta izjava člana izvršilnega odbora SDS Predaliča, ki je poudaril, da so "izkušnje z instant strankami znane", in izjava vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ki je med drugim odgovoril na vprašanje, ali namerava zaradi rezultata stranke na tokratnih parlamentarnih volitvah Janez Janša odstopiti.

Stranka SDS je prejela 23,53 odstotka glasov in s tem v naslednji vladi zasedla 27 poslanskih stolčkov. S tem so izenačili najboljši rezultat stranke SDS v njeni zgodovini. Predsednik stranke Janez Janša je ob nagovoru po zaprtju volišč pojasnil, da so v stranki vselej pripravljeni na sodelovanje, bodisi v opoziciji bodisi v vladi.

Podpredsednik stranke Aleš Hojs pa je po zaprtju volišč dejal, da je bil ta volilni spopad oziroma volilna tekma za SDS relativno težka. “Zoper nas smo imeli praktično vse glavne medije,” je dejal in dodal, da so kljub temu vsaj tistim volilcem, ki so stranki SDS zaupali svoj glas, delali to, kar so pričakovali.

Na vprašanje, ali izidi morda kažejo na nezaupnico stranki SDS, pa je Hojs odvrnil, da je treba pogledati tudi rezultate koalicije in rezultate opozicije. “Samo ta rezultata lahko verodostojno pokažeta, kdo je dobil zaupnico in nezaupnico,” je dejal Hojs. Dodal je, da so ljudje očitno “stavili na nov obraz”. Za predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba pa je dejal, da zagotovo ni bil del politične opcije v preteklem štiriletnem mandatu.

Bo Janez Janša odstopil?

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je povedal, da se rezultat glede na zadnje volitve ni poslabšal, saj da so dosegli eno poslansko mesto več kot leta 2018. Priznal pa je, da so vendarle pričakovali nekoliko boljši rezultat. “Preseneča nas dejstvo, da ljudje niso spoznali in nagradili tega, kar smo v dveh letih uspeli narediti z zakoni PKP.

“Moja ocena je, da v kampanji nismo bili v enakopravnem položaju, tudi glede določenih situacij, ko se je v primeru naše strani in v primeru naših partnerskih strank potencirale neke napake, na drugi strani pa se je te napake prikrivalo. Ljudje so to kupili in od tu neki nepričakovan obrat,” je Krivec komentiral relativen poraz SDS proti Gibanju Svoboda. Krivec na vprašanje, ali bodo zaradi poraza v stranki razmislili o spremembi vodstva, ni želel odgovoriti, češ da je za to še preuranjeno, in da se bodo o tem pogovarjali, ko bodo znani uradni rezultati.

“Izkušnje z instant strankami so znane”

“Odločitev volilcev je vedno treba spoštovati in jih je nekorektno komentirati, a vsekakor to še ni dovolj, saj je treba sestaviti vlado in potem uspešno voditi vsa štiri leta, cel mandat,” je dejal Božo Predalič, član izvršilnega odbora SDS. Kot je poudaril, so izkušnje z instant strankami znane, a je obenem tudi čestital “gospodom, ki jim je uspelo ustanoviti stranko dva meseca pred volitvami in so dosegli tak rezultat”.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje