Prvi šolski dan: “Ukrepi niso težava, da bo le pouk v šoli”

Slovenija 01. Sep 202115:31 > 15:56 0 komentarjev

"Bolje bi bilo brez mask, ampak pomembneje je, da zajezimo korono, kot da mi lažje dihamo," nam je ob prvem šolskem dnevu povedal osmošolec z osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani, ki smo jo obiskali. Tudi ostali se strinjajo, da je spoštovanje ukrepov morda nadležno, a nujno, da bo lahko pouk celo leto potekal v učilnicah.

Pred osnovno šolo Majde Vrhovnik, ki jo obiskuje 498 otrok, so se malo čez osmo na igrišču zbrali učenci od 2. do 9. razreda. Vsak oddelek učencev se je postavil na posebej zanje označeno mesto. Eden od ukrepov za preprečevanje širjenja okužb je namreč tudi ta, da se otroci iz različnih oddelkov ne smejo mešati. Ponje so nato prišli učitelji in jih odpeljali v matične učilnice, tak protokol bo veljal tudi v naslednjih dneh.

Osmošolec Val, ki pravi, da se ni ravno veselil začetka šole, nam je povedal, da mu sicer ni všeč, da bodo morali nositi maske. “Bolje bi bilo brez mask, ampak pomembneje je, da zajezimo korono, kot da mi lažje dihamo.”

Njegov sošolec Jaka pa je povedal, da bi se sicer učenci višjih razredov selili iz učilnice v učilnico, a da zaradi korone ostajajo v matični učilnici. “To mi je všeč, saj je naša učilnica v najvišjem nadstropju in smo prej morali hoditi gor in dol, zdaj nam pa ni treba.”

Maske morajo vsi šolarji nositi, ko gredo iz učilnic na hodnik, do jedilnice ali telovadnice. Starejši osnovnošolci, od 6. do 9. razreda, morajo maske nositi tudi med poukom v razredu.

Dogajanje je ob igrišču opazovala tudi ravnateljica Mateja Urbančič Jelovšek. “Otroci morajo sicer nositi maske, ampak ni videti, da bi imeli s tem težave,” je povedala. “V šolo so vstopali pogumno in veselo, nasmejani in vedoželjni.”

Ravnateljica pravi, da je v teh časih ključna dobra komunikacija med šolo in starši. “Dobili smo navodila od NIJZ in ministrstev, prav je, da se jih držimo. Obvestili smo starše, otroke sem nagovorila po ozvočenju. Če želimo, da bodo šole odprte, moramo vsi nekaj storiti za to.”

Že spomladi z upoštevanjem pravil na šoli niso imeli nobenih težav. “Pomembno je, da so starši obveščeni o vsem, kar se dogaja na šoli, tudi če pride do okužb. Ves čas sem na voljo po telefonu in elektronski pošti.”

Eden od staršev, ki ima na šoli otroka v drugem in četrtem razredu, opaža, da je za vse dobro poskrbljeno. “Mislim, da bi kombinacija mask, zračenja in cepljenja morala delovati, da bodo otroci lahko v šoli.”

Šolska kuharica nam je razložila, kako je organizirana šolska prehrana. Šolarji malicajo v učilnicah, kuharice jim malico dostavijo do razreda. Tudi pri kosilu so učenci različnih razredov ločeni. “Učenci nosijo maske ves čas, dokler se ne usedejo za mizo v jedilnici,” nam je povedala. “Pred jedjo si snamejo masko in si jo po jedi spet nadenejo.” Lani težav z upoštevanjem teh pravil ni bilo.

V zgornjem videu si lahko ogledate, kako je potekal prvi šolski dan na osnovni šoli Majde Vrhovnik. 

Samotestiranje za učence višjih razredov

Učenci od sedmega do devetega razreda osnovne šole so lahko v lekarnah že prevzeli brezplačne teste za samotestiranje. Testirali naj bi se enkrat tedensko.

Osmošolka Ema nam je povedala, da je pred današnjim začetkom pouka to že storila. “Doma se samotestiraš tako, da si daš palčko od 2 do 4 centimetre v nos in jo zavrtiš. Ta bris daš v skodelico s tekočino, nato pa na tester, ki pokaže, ali si pozitiven ali negativen.” Povedala, je da je to “čisto lahko”.

Pevski zbor: z maskami in razdaljo

Tako kot vsi ostali predmeti bo tudi pouk glasbene vzgoje potekal v matičnih učilnicah. “Ker je težko prenašati inštrumente in drugo opremo iz učilnice v učilnico, se bomo bolj posvetili petju in igranju z lastnimi glasbili,” pravi učiteljica glasbene vzgoje Polona Guček Skrbinek. “Pomembno je, da smo tu, v šoli, vse ostalo bomo že zmogli.”

Med dejavnostmi, ki so bile lani najbolj okrnjene, saj jih je na daljavo težko ali nemogoče izvajati, je petje v zboru. Za mlajše otroke bodo vaje organizirane tako, da bodo v učilnici samo otroci posameznega razreda in bodo lahko peli brez mask.

“Mladinski pevski zbor pa bo pel z maskami, med pevci bo razdalja dveh metrov. K sreči je pevska učilnica dovolj velika, da se bomo lahko razporedili,” je povedala učiteljica in vodja pevskega zbora. Dobili naj bi tudi posebne maske, ki bodo olajšale petje. “Pevci bodo to z veseljem vzeli v zakup, da se bomo le lahko družili in prepevali. ”

“Naša pot naj bo pot učenosti”

“Ničesar me ni strah in veselim novih prijateljev, ki jih bom spoznal” nam je povedal Andraž, ki je danes v spremstvu mame in očeta prvič prestopil šolski prag. “Najbolj se veselim telovadbe.”

Oče enega od prvošolcev je povedal, da sta z ženo otroku le povedala, da bo v šoli moral nositi masko, sicer pa priprave na prvi šolski dan niso bile nič drugačne kot če epidemije ne bi bilo. “Ne skrbi me nič, razen da bi zaprli šole. To bi se mi zdelo res nesmiselno.”

Prvošolčki, letos jih je v dveh oddelkih 50, in njihovi starši so ob prvem šolskem dnevu se zbrali v telovadnici. Starši so morali podpisati izjavo, da izpolnjujejo pogoj PCT, enako ob vstopu v šolo velja za vse zunanje obiskovalce.

Slavnostne prireditve ob prvem septembru letos ni bilo, so pa prek zvočnikov predvajali posnetek pevskega zbora, ki je zapel himno osnovne šole Majde Vrhovnik, ki se glasi: “Naša pot naj bo pot učenosti, pot, ki bo enaka za vse. Naj bo veselje, sproščenost in sreča, naj bo drevo, ki raste v nebo.”

Za učenost, veselje, sproščenost in srečo bo letos prav tako poskrbljeno kot vsa leta doslej. “Potrudili smo se, da bi otroci čim manj občutili, da se šolajo v drugačnih časih. Mi bomo po svojih najboljših močeh poskrbeli za vse,” je ravnateljica povedala v nagovoru staršem.

oš majde vrhovnik
N1

Kaj pa drevo, ki raste v nebo? Pred osnovno šolo Majde Vrhovnik je več desetletij raslo drevo vrste ginko. Ta sicer zdravilna rastlina je bila med šolarji in obiskovalci dolga leta znana predvsem po svojih plodovih, ki imajo neprijeten vonj. Toda letos poleti so drevo zaradi bolezni posekali. “Ginko smo žal morali posekati. V jesenskem času bomo posadili novega, le da bo moško drevo, ki nima plodov,” je učence po šolskem ozvočenju obvestila ravnateljica.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!