Prvi šolski dan: več kot 21 tisoč otrok prvič v šolo

Slovenija 26. Avg 202109:30 > 09:55 0 komentarjev
Prvi šolski dan
Žiga Živulović jr./BOBO

Prvi šolski dan (1. september 2021) je letos v sredo. Kako bo potekal, je odvisno od vsake posamezne šole, je pa povsod predviden različen program za prvošolce in druge učence.

V sredo se začenja pouk za 193.116 osnovnošolcev, prvič bo šolski prag prestopilo 21.123 prvošolk in prvošolcev.

V več ljubljanskih šolah se bo pouk za učence od 2. do 9. razreda začel ob 8.20. V eni od šol imajo ti šolarji na prvi šolski dan prvi dve uri razredni uri in nato pouk po urniku. Učenci morajo s seboj prinesti učbenike in zvezke po urniku, pisala in copate.

Prvošolčki imajo povsod poseben program. Bralcem predlagamo, da pogledajo spletno stran šole, ki jo obiskuje njihov otrok.

Epidemiološka slika je letos precej slabša kot lani ob začetku šolskega leta. Prvi šolski dan se začenja po modelu, kot se je lani končal, torej po modelu B, ki predvideva vzdrževanje higienskega režima in izvajanje preventivnih ukrepov.

Po 6. septembru bo vlada sprejela nove odloke, ki bodo prilagojeni takratni epidemiološki sliki. Vse kaže, da bo ta slabša, tako da obstaja verjetnost, da se bo šolanje nadaljevalo po modelu C. Po tem modelu se bodo učenci od 1. do vključno 5. ter 9. razreda izobraževali v šoli, učenci od 6. do 8. razreda pa na daljavo.

Na prvi šolski dan previdno na cesti

Agencija za varnost prometa pred začetkom šolskega leta poziva vse udeležence k najvišji stopnji pazljivosti. Na prvi šolski dan bo Agencija v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajala terensko akcijo, s katero želi povečati stopnjo zavedanja voznikov in drugih udeležencev v prometu, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne okoliščine. Vozila pozneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila, so zapisali.

“Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce,” so še dodali.

Da bo prvi šolski dan in vsi nadaljnji varen tudi na cesti, agencija voznike poziva, naj med vožnjo poskrbijo za pripetost vseh potnikov v vozilu in naj dosledno uporabljajo otroške zadrževalne sisteme, za volan pa naj sedejo le trezni.

Preberite tudi, kako bodo v šolskem letu 2021/22 potekale šolske počitnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!