Prvi šolski dan za najmlajše: “Najbolj se veselim prijateljev” (VIDEO)

Slovenija 01. Sep 202316:56 0 komentarjev

Danes je prav poseben dan za 20.716 prvošolcev, saj so prvič sedli v šolske klopi. S kamero N1 smo ujeli nekaj občutkov, ki navdajajo nadobudne učence in njihove starše na prvi šolski dan. Vprašali smo jih, česa se najbolj veselijo in kaj bodo počeli v šoli.

Za skoraj 194.000 učencev in okoli 82.000 dijakov se je začelo novo šolsko leto, prav poseben pa je današnji dan za 20.716 učencev, ki so se prvič sprehodili čez šolski prag. S kamero smo obiskali Osnovno šolo Majde Vrhovnik in Osnovno šolo Livada v Ljubljani.

Nekateri malo bolj sramežljivo, spet drugi bolj glasno in odločno, prav vsi pa so pripovedovali, da se zelo veselijo prvega šolskega dne. “Še nikoli prej nisem bila v šoli,” pojasni ena od prvošolk. Najbolj od vsega se otroci veselijo novih prijateljev, igranja, barvanja in risanja, pa tudi učenja. “Sto milijonov stvari se bomo učili,” pravi še eden od razigranih dečkov. Čeprav ve, da ga čaka tudi kakšen izziv, ga ni prav nič strah.

Ne le otroci, ponos žari tudi z obrazov staršev, ki stopajo ob otrocih in se z njimi veselijo.  “Danes je lep dan in želim si, da si ga bo moja Lara zapomnila,” pravi eden od staršev, ki hčerko z roko v roki pospremi proti šolskemu dvorišču. “Prelomnica je,” še doda, zato si bo z družino danes privoščil pico v središču Ljubljane, še več, ob pici si bodo tokrat lahko privoščili celo coca-colo, se nasmehne.

Za današnji dan, ki so ga otroci nestrpno pričakovali, se je bilo treba pripraviti že včeraj, nam razloži še ena ponosna mamica. “Treba je bilo prej v posteljo, otroci so si pripravili copate, zvezke, šolsko torbo.” Trudijo se, da dan poteka čim bolj normalno, saj v otrocih ne želijo vzbujati nepotrebnega strahu.

“Čim dlje ostanite otroci”

Pogovarjali smo se tudi z ravnateljico Osnovne šole Majde Vrhovnik Matejo Urbančič Jelovšek, ki nam je potrdila, da so “prvošolčki navdušeni in veseli, ko prihajajo v šolo, saj vejo, da bodo spoznali nove prijatelje, da se bodo v šoli veliko naučili, da bodo pisali, risali, računali, se igrali”. Novim učencem želi, da čim dlje ostanejo otroci. Ravnatelj Osnovne šole Livada Goran Popović pa je spodbudil starše, da “zaupajo učiteljem in tako vsi skupaj z roko v roki pomagajo učencem, da postanejo odrasli, ‘ta pravi’ ljudje”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!