Ptujski podjetnik pred preiskovalno komisijo o financiranju SDS brez komentarja

Slovenija 09. Mar 202218:37 0 komentarjev
Gregor Perič (Konkretno)
Matija Sušnik/DZ

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je danes zaslišala ptujskega podjetnika Dražena Kučo. Na nobeno od zastavljenih vprašanj Kuča ni želel odgovoriti, zato je član komisije Marko Bandelli (SAB) predlagal, da bi komisija zaradi tega razmislila o možnosti sankcioniranja priče.

Parlamentarna komisija, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, bi morala danes zaslišati pet prič, poleg Dražena Kuče še Željka Subotića, Antea Kremenovića, Petra Schatza in Agnes Adamik. Ker večina prič ni prevzela vabila na preiskovalno komisijo, so na koncu zaslišali le Kučo, ki pa na nobeno od vprašanj ni želel odgovarjati. Kuča je na sejo komisije sicer prišel skupaj s svojim odvetnikom.

Podpredsednik komisije Jani Möderndorfer (LMŠ) je uvodoma spomnil, da je bila julija 2015 ustanovljena delniška družba NTV24, v kateri je največji posamezni delničar postala Klavdija Snežič, žena davčnega svetovalca Roka Snežiča. Möderndorferja je med drugim zanimalo, ali je Kuča Klavdiji Snežič izročil 100.000 evrov posojila, ki jih je porabila tudi za ustanovitev NTV24, kdo ga je k temu nagovoril ter ali ji je denar nakazal z bančnega računa ali ji je izročil gotovino.

Spraševal je tudi, ali je Kuča kadarkoli sodeloval z državljankami BiH Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević in Tanjo Subotič Došen, pa tudi, če je Kuča eden od preiskovancev v mednarodni kriminalistični preiskavi 19 oseb, med katerimi je tudi Rok Snežič in jih sumijo različnih kaznivih dejanj.

Pri izogibanju odgovarjanju se je Kuča skliceval na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi, po katerem ima priča pravico odkloniti odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem sebe ali svojega bližnjega sorodnika spravila v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.

Marko Bandelli je ob tem ocenil, da Kuča za sklicevanje na omenjeni člen ni imel pravega razloga, saj da so bila vprašanja članov komisije “tehnične narave” in namenjena zgolj preverjanju nekaterih dejstev, s katerimi razpolaga komisija.

Zato je predlagal zaprtje seje komisije za javnost in razmislek o uporabi 78. in 244. člena zakona o kazenskem postopku. Drugi odstavek 244. člena namreč določa, da se sme pričo, ki brez zakonskega razloga noče pričati, kaznovati z denarno kaznijo. Če tudi potem posameznik noče pričati, pa se ga sme ob določenih pogojih zapreti.

S pobudo za razpravo o tej možnosti ob zaprtju seje za javnost je soglašal tudi Marko Koprivc (SD). Predsednik preiskovalne komisije Gregor Perič (Konkretno) je predlogoma ugodil, sejo so nadaljevali brez navzočnosti javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!