Punčki, ki ne hodita v šolo: inšpektorat čaka na ugotovitve sodišča

Slovenija 16. Mar 202306:04 4 komentarji
prvi šolski dan
Borut Živulovič/BOBO

Šolski inšpektorat v primeru učenk, ki, kot smo razkrili na N1, že leto in pol ne hodita v šolo, trenutno čaka na ugotovitve sodišča. Na vprašanje, kdaj je mogoče pričakovati zaključek postopka, je odgovoril, da bo zaključen v zakonskih okvirih.

V primeru deklic, ki že leto in pol ne obiskujeta pouka, so nam na šolskem inšpektoratu potrdili, da trenutno čakajo na ugotovitve sodišča. “Načelo ‘ne bis in idem’ govori, da posameznik ne more biti za isto stvar kaznovan dvakrat, zato se trenutno čaka na ugotovitve sodišča, ki je že izdalo sklep, v kateri zvezi je njihov postopek,” so nam odgovorili.

Ravnateljica osnovne šole, ki je deklici že leto in pol ne obiskujeta, se je obrnila na CSD, inšpekcijo, policijo, ministrstvo … Sprva so nam na inšpektoratu pojasnili, da so lani vodili postopka, a so ju ustavili, ker niso zaznali kršitve 50. člena zakona o osnovni šoli. Na pristojnem centru za socialno delo pa konkretnega postopka niso komentirali.

Policija nam je potrdila, da je zadevo obravnavala lani. O njej je obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, na katerem so nam potrdili, da so prejeli ovadbo zoper dve fizični osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Postopek je v fazi posameznih preiskovalnih dejanj.

Po ravnateljičinih besedah je sodišče odločilo, da se morata deklici v šolo vrniti sredi novembra, a se to ni zgodilo. O tem je znova obvestila CSD in šolsko inšpekcijo, v zadnjih dneh se je obrnila tudi na pravno službo ministrstva za izobraževanje. V ponedeljek, po objavi zgodbe na N1, sta inšpektorat za šolstvo ter ministrstvo za vzgojo in izobraževanje stopila v stik z ravnateljico.

osnovnošolci
BOBO

Navedbe smo preverili na ministrstvu in pri inšpektoratu. Tokrat so nam pojasnili, da omenjeni primer inšpektorat za šolstvo obravnava od decembra 2022, ko je šola podala predlog za začetek postopka zaradi kršitev zakona o osnovni šoli. Prekrškovni postopek procesno vodijo na podlagi zakona o prekrških in bo zaključen v zakonskih okvirih, so dodali.

Pojasnili so še, da se vodenje postopka zaradi kršitev 50. člena zakona o osnovni šoli (ta določa, da mora učenec redno obiskovati pouk) zmeraj začne na podlagi predloga šole, ki ugotovi neobiskovanje pouka ter poda predlog inšpektoratu. “Inšpektorat je zavezan, da v skladu z zakonom o prekrških preveri vsa dejstva in okoliščine ter pridobi vsa ustrezna dokazila ter izjave staršev. Nato izda odločbo v skladu z zakonom o prekrških, ki določa vse procese prekrškov v Sloveniji,” so zapisali.

Če je ministrstvo obveščeno o tovrstnih primerih, jih odstopi inšpektoratu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje