Punčki, ki ne hodita v šolo: po objavi na N1 se stvari “premikajo, a prepozno”

osnovnošolci
Foto: BOBO

Inšpektorat za šolstvo in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sta po objavi naše zgodbe o dveh osnovnošolkah, ki že leto in pol ne obiskujeta pouka, stopila v stik z ravnateljico te osnovne šole. Na inšpektoratu, ki je lani vodil dva postopka o tem primeru in pri tem ni zaznal kršitve, so ravnateljici pojasnili, da postopka ne vodijo sočasno s sodiščem.

Potem ko smo na N1 v ponedeljek objavili zgodbo o dveh učenkah, ki se po epidemiji nista več vrnili v šolske klopi, sta inšpektorat za šolstvo in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje poklicala ravnateljico te osnovne šole.

Učenki razredne stopnje namreč že leto in pol ne obiskujeta osnovne šole. Čeprav se nista šolali od doma, so jima v šoli ponudili možnost opravljanja izpitov, ki bi jih morali narediti v tem primeru. Vendar se tudi na to ponudbo starši niso odzvali. Ravnateljica se je obrnila na CSD, inšpekcijo, policijo, ministrstvo …

Inšpektorat je lani vodil postopka, a ju je ustavil, ker ni zaznal kršitve 50. člena zakona o osnovni šoli, ki določa, da je osnovna šola obvezna. Konkretnega postopka na centru za socialno delo niso komentirali.

Preberite še: Že leto in pol ne hodita v šolo. Kje so inšpekcija, CSD, policija, ministrstvo?

Policija pa nam je potrdila, da je zadevo obravnavala lani. O njej je obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, na katerem so nam potrdili, da so prejeli ovadbo zoper dve fizični osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Postopek je v fazi posameznih preiskovalnih dejanj.

Po ravnateljičinih besedah je sodišče odločilo, da se morata deklici v šolo vrniti sredi novembra, a se to ni zgodilo. O tem je znova obvestila CSD in šolsko inšpekcijo, v zadnjih dneh se je obrnila tudi na pravno službo ministrstva za izobraževanje.

otrok riše mavrico
PROFIMEDIA

Inšpektorat ne vodi postopka, ko o njem odloča sodišče

“Poklicali so me z inšpektorata in ministrstva,” pa je dan po objavi zgodbe za N1 povedala ravnateljica osnovne šole. Kot je dejala, so ji na inšpektoratu pojasnili, da je običajno, da postopka ne vodijo sočasno s sodiščem.

Prejšnji teden je za usmeritev, kako naj komunicira s starši, prosila tudi pravno službo ministrstva. Pojasnila je, da je pravna služba primer odstopila sektorju za šolstvo, ki je zadevo obravnaval v ponedeljek.

“Stvari se premikajo, a prepozno,” je povedala ravnateljica. Sprašuje se, zakaj niso prioriteta otroci. Želela bi si, da se okoliščine uredijo tudi na sistemski ravni. Reformo šolstva so na koalicijskem vrhu obravnavali tudi poslanci in ministri.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na inšpektorat za šolstvo ter ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Med drugim smo jih vprašali, ali ponovno obravnavajo omenjeni primer, kakšne možnosti ukrepanja ima ministrstvo in kdaj je pričakovati zaključek postopka. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Minister: Pogosto naletimo na težave pri komunikaciji s starši

Na primer se je ob robu koalicijskega vrha odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. “Primer poznam površno. Včeraj smo dobili informacijo, da so se tudi kasneje dogajale stvari s pomočjo pristojnih institucij. Pogosto tu naletimo na težave pri komunikaciji s starši in drugimi deležniki,” je odgovoril na vprašanje N1.

Tudi na ministrstvu opažajo, da se je po epidemiji pouk na domu, pri katerem starši prevzamejo odgovornost za izobraževanje otrok, razmahnil. “Pouk na domu nima več smisla, ki so si ga zamislili v osnovi. Del reforme, ki se pripravlja, bo tudi ureditev tega področja,” je rekel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.