Računsko sodišče: nakup prenosnikov ni bil gospodaren

Slovenija 01. Jul 202420:18 5 komentarjev
ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

Računsko sodišče je ugotovilo, da nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo za povečanje digitalne vključenosti, ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, je poročala TV Slovenija.

Nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo za povečanje digitalne vključenosti, po mnenju računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Ministrstvo ga je izvedlo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, so prve ugotovitve sodišča povzeli na TV Slovenija.

Računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo lanski nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, je po navedbah televizije ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno definirati tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Spomnimo, Agencija za varstvo konkurence je sredi aprila preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi. AVK štiri podjetja – Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 – sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah TVS je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13.000 evrov.

V prvem krogu malo zanimanja

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov poplavljenim občinam, okoli 3000 pa šolam. Za 10.000 prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je, potem ko so ga podaljšali, iztekel včeraj.

Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Do minulega četrtka je prišlo okoli 2400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Na včeraj zaključeni prvi poziv, so se lahko prijavile družine, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščene v prvi dohodkovni razred (mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra).

Na skladu so konec maja napovedali, da bodo, če bodo računalniki še vedno na razpolago, poziv objavili znova, pri tem pa določili novo skupino upravičencev. Prijavi se eden od staršev, vsaka družina lahko (ne glede na število otrok) dobi en prenosnik. Računalnike bodo dobili v izposojo za dve leti, z možnostjo podaljšanja.

Po besedah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh naj bi bil od 1. julija do 31. avgusta odprt poziv za naslednjo skupino, to so upravičenci iz drugega razreda otroškega dodatka (od 230,77 do 384,61 evra na družinskega člana). Toda sklad uradnega poziva danes še ni objavil.

Ministrica zavrnila očitke

Ministrica je sicer nedavno zavrnila očitke o tem, da naj računalniki ne bi bili primerni, saj je na njih nameščen brezplačni odprtokodni operacijski sistem Linux.

ministrstvo za digitalno, prenosniki, stojmenova duh
Foto: Egon Parteli, N1

“To je operacijski sistem Linux. Večina uporabnikov sploh ne ve, kakšen operacijski sistem teče v ozadju. Zanima jih, ali so programi, ki jih potrebujejo, na voljo,” je ob prenosniku, kakršne bodo dobili tudi osnovnošolci iz socialno šibkejših družin, povedala ministrica. Prenosniki imajo vso potrebno programsko opremo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje elektronske pošte ter programe za delo oziroma šolanje od doma, je zatrdila. Brezplačni LibreOffice je po besedah ministrice tako podoben Microsoftovemu Wordu, da uporabniki ne bodo imeli nobenih težav, da bi se navadili nanj. Nameščeni so tudi program za predstavitve, podoben Power Pointu, Zoom, Teams in videopredvajalnik VLC. “To je vse že na računalnikih, lahko pa si naložite tudi svoje programe,” je dejala Stojmenova Duh. Več si oglejte v spodnjem videu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje