Maraton nadzora hitrosti: na katerih lokacijah bodo stali policisti

Slovenija 18. Apr 202408:32 1 komentar
Policija meri hitrost
Foto: Tina Kosec/BOBO

Policija bo jutri po vsej državi izvajala nadzor. Preverite lokacije, na katerih bodo merili hitrost.

Tudi letos se bodo slovenski policisti pridružili vseevropski akciji in po državi izvedli maraton nadzora hitrosti, ki bo potekal jutri med 6. in 18. uro.

Preverite, na katerih lokacijah bodo policisti merili hitrost

Kot je policija zapisala v sporočilu za javnost, je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodila prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev.

Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. “Zato želimo zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih,” je poudarila policija in dodala, da predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

“V primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 kilometrih na uro je tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri večjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 kilometrov na uro v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila 60 kilometrov na uro je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji),” je poudarila policija.

Policija bo nadzirala hitrost
Foto: Policija.si

Lahko pride do tunelskega vida

S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje – to privede do t. i. tunelskega vida. “Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo, ali sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, in morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. Zapomnimo si: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo,” je ob jutrišnjem maratonu nadzora hitrosti izpostavila policija.

Voznike in vse udeležence v cestnem prometu je ob tem znova opomnila, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi. K varnejšim cestam lahko prispevamo predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu – odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti. “Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti,” je še pozvala policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje