Spopad Golobove Svobode z Romanom Leljakom

Slovenija 07. Jan 202405:55 16 komentarjev
Roman Leljak
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V občini Radenci so šli ljudje v nedeljo spet na volišča. Zakaj? Zato, ker je odstopila večina tamkajšnjih občinskih svetnikov rekoč, da se "tako enostavno ne da več delati". Osem proti osem je bil najpogostejši izid glasovanja o vseh pomembnih občinskih rečeh. A zdaj, ko se je bitka za politično obvladovanje te majhne občine na vzhodu države znova odprla, se je vnela tudi ostra volilna kampanja. Na obisk je šel celo sam premier Robert Golob.

V Radencih so v nedeljo volili nove člane občinskega sveta. Predčasne volitve so razpisali, ker je novembra lani odstopilo devet od skupaj 16 članov občinskega sveta. Razmerje moči je bilo namreč popolnoma enako: tako koalicija kot opozicija sta imeli vsaka po osem svetnikov. Rekoč, da se tako ne da delati, so odstopili koalicijski svetniki. Miran Jelen, ki je bil tudi podžupan, je ob odstopu povedal, da je bila osmerica opozicijskih svetnikov proti vsemu.

Prav osem proti osem je bil tudi najpogostejši izid na glasovanjih o vseh pomembnejših zadevah, ki jih je predlagal župan Roman Leljak. Podporo proračunu za leto 2023 je denimo dobil šele v tretjem poskusu.

Močno se je zapletlo tudi na oktobrski seji, ki so jo opozicijski svetniki na koncu tudi obstruirali. Sejo so zapustili zaradi domnevnega zavlačevanja pri potrditvi naslednika odstopljene svetnice Helene Hedžet iz vrst Gibanja Svoboda.

Opozicija obstruirala oktobrsko sej
Opozicija obstruirala oktobrsko sejo (Foto: Občina Radenci/YouTube)

Njen mandat je namreč prenehal avgusta, na dan, ko je o odstopu obvestila Leljaka. Da bi na njeno mesto lahko imenovali novega svetnika v Radencih opozicijske Svobode, bi se moral občinski svet z njenim odstopom najprej seznaniti. A do tega ni prišlo.

Svetniki so imeli namreč oktobra na mizi rebalans proračuna, spremembe poslovnika, pripojitev vrtca k osnovni šoli in prvo obravnavo dvoletnega proračuna. Tako pa je bila opozicija brez enega svetnika in s tem brez odločilnega glasu.

Končalo se je z obstrukcijo, ki pa Leljaka ni ustavila. Župan je sejo nadaljeval z osmimi svetniki, ki so v roku pol ure kot po tekočem traku potrdili vse razen poslovnika. Ni trajalo dolgo, da se oglasilo ministrstvo za javno upravo in povedalo, da je seja občinskega sveta v Radencih sklepčna, če je na njej devet in ne osem svetnikov.

Terme Radenci
Radenci (Foto: PROFIMEDIA)

Na vidiku je bila avtomatična razpustitev občinskega sveta. Če bi namreč opozicija nadaljevala z obstrukcijo, bi se po treh zaporednih nesklepčnih sejah lahko pričel postopek razpustitve in razpis nadomestnih volitev, je pojasnil Večer.

Do tega ni prišlo, kajti mesec dni kasneje je Leljak naznanil, da je večna svetnikov odstopila. Odstopilo je vseh osem svetnikov Leljakove koalicije in en svetnik iz opozicijske Svobode. Prav vseh devet jih za sedež v občinskem svetu kandidira tudi danes.

Če zmaga opozicija, bo Leljak neprofesionalni župan

Takrat je Leljak dejal, da so svetniki odstopili v korist občanov, da se je treba znova prešteti in odpraviti blokado v občinskem svetu. Dodal je tudi, da bo v primeru opozicijske zmage občino vodil kot neprofesionalni župan.

Zadnji dan volilne kampanje pa je za STA povedal, da si želi občino voditi še v naslednjih treh letih. Morebitnega odstopa v primeru poraza županove liste na volitvah pa ni omenjal.

Roman Leljak
BOBO

Svoboda veliko stavi: Radence je obiskal tudi premier Golob

Volilna kampanja pred današnjimi nadomestnimi volitvami je bila napeta in ostra. V zadnjem mesecu so v Radence prišli celo premier Robert Golob, minister za obrambo Marjan Šarec, ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Premier Robert Golob med kampanjo obiskal Radence
Premier Robert Golob med kampanjo obiskal Radence (Foto: Gibanje Svoboda)

V petek pa se je na Leljakove besede odzvala ne le Svoboda, ampak tudi vlada. Leljak je namreč zatrdil, da namerava vlada v dijaški dom v Radencih namestiti migrante.

Svoboda mu je odgovorila zelo ostro, zapisali so, da so to “laži in zablode”, nato pa je Leljaka na družbenih omrežjih demantirala tudi vlada. “Ne drži, da bo v dijaškem domu v Radencih migracijski center. Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov ni nikoli prejel ponudbe za vzpostavitev migracijskega centra v Radencih,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje