Raziskava, ki politiki in predsedniku vlade ne prinaša dobrih novic

Slovenija 09. Nov 202315:19 20 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Raziskava Ogledalo Slovenije je izmerila občuten padec zaupanja v večino političnih institucij, največ zaupanja so izgubili vsi trije predsedniki, med njimi največ predsednik vlade, so sporočili iz družbe Valicon. Slovenci med institucijami najbolj zaupajo civilni zaščiti, med poklici pa gasilcem.

Jesenska raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo izvaja družba Valicon, je izmerila občuten padec zaupanja v politične institucije, zaupanje je padlo tudi v vse tri predsednike (vlade, državnega zbora in republike), najbolj v predsednika vlade.

Na dnu lestvice ostajajo objave na družbenih omrežjih, na predzadnjem mestu ostajajo stranke opozicije, podobno nizko stopnjo zaupanja imajo še mediji in državni zbor. Zaupanje je nizko tudi v stranke vladne koalicije , čeprav malenkost višje kot v stranke opozicije, pa v cerkev in vlado.

Prav tako na dnu lestvice ostajajo “politiki na splošno”, od spodaj navzgor pa nato sledijo vladni ministri, ki sicer beležijo opazen padec zaupanja (iz -9 na kar -63), državni uradniki, opazno rast zaupanja pa so med drugim zabeležili duhovniki in sindikalisti.

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Glede na meritev marca lani so največ zaupanja izgubili vsi trije predsedniki. Stopnja zaupanja v predsednika vlade (zdaj to funkcijo opravlja Robert Golob, do 1. junija lani jo je Janez Janša) je padla z -17 na -42. Stopnja zaupanja v predsednika državnega zbora (zdaj to funkcijo opravlja Urška Klakočar Zupančič, do 13. maja lani jo je Igor Zorčič) je padla z -13 na -37. Stopnja zaupanja v predsednika republike (zdaj to funkcijo opravlja Nataša Pirc Musar, do 23. decembra lani jo je Borut Pahor) pa je padla z -13 na -20.

Najnižje do sedaj izmerjene stopnje zaupanja v omenjene tri funkcije so bile sicer izmerjene v času vlade Janeza Janše, ko je bilo zaupanje v predsednika vlade -64 (oktobra 2021), v predsednika parlamenta (Igorja Zorčiča)  -51 (marca 2022) in predsednika republike (Boruta Pahorja) pa -39 (oktobra 2021).

Visoko je zaupanje v civilno zaščito, v mala slovenska podjetja in v gasilce, prvič so izmerili tudi zaupanje v dostavljalce, ki je visoko, zaupanje pa je nekoliko zraslo tudi v zdravnike, vojake, učitelje in novinarje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje