Še en preobrat: kandidatka za pravosodno ministrico je Andreja Katič

Slovenija 26. Feb 202411:00 > 16:25 29 komentarjev
Andreja Katič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Čeprav Andreja Katič najprej soglasja svoji stranki, da jo predlaga za naslednico Dominike Švarc Pipan, ni dala, se je v zadnji uri zgodil preobrat. Predsednik vlade je po več današnjih sestankih s Socialnimi demokrati na koncu sklenil, da bo za novo pravosodno ministrico predlagal Katič in je predlog tudi že poslal v državni zbor. Ta naj bi jo na ministrsko mesto imenoval prihodnji torek.

Po več današnjih sestankih s Socialnimi demokrati se je zgodil preobrat. Predsednik vlade za novo pravosodno ministrico državnemu zboru predlaga Andrejo Katič, čeprav naj sprva nad tem, da bi bila nova ministrica ona, ne bi bil navdušen.

Socialni demokrati so premierju kot možna kandidata tako danes ponudili Meiro Hot, poslanko in podpredsednica SD, ter odvetnika iz Lucije Marka Butinarja, ki doslej širši javnosti ni bil znan. Hot je za N1 potrdila, da je med možnimi kandidati. Nato pa je premier Robert Golob k sebi na sestanek poklical Andrejo Katič, ki je na vlado prišla v spremstvu v. d. glavnega tajnika stranke Matevža Frangeža. Po tem pogovoru se je predsednik vlade odločil, da za novo pravosodno ministrico predlaga Katič.

Andreja Katič
Foto:Borut Živulović/BOBO

Iz Golobovega kabineta so sporočili, da je premier takšno odločitev sprejel zaradi preteklih izkušenj Katič na čelu pravosodnega resorja. Dodali so, da je ta po pogovoru s predsednikom vlade na kandidaturo pristala.

Andreja Katič je bila pravosodna ministrica že v času vlade Marjana Šarca, sedaj pa je državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Da bi nasledila Dominiko Švarc Pipan, je po naših informacijah “navijal” dobršen del stranke. V SD so jo kot svojo glavno favoritinjo omenjali že v začetku minulega tedna, ko se je sestalo predsedstvo stranke. A ker so v premierjevem krogu poudarjali, da je Golob na ministrskem položaju ne vidi, Andreja Katič Socialnim demokratom ni dala soglasja, da jo danes sploh predlagajo.

Očitno pa je predsednik vlade po tem, ko je dobil seznam možnih kandidatov iz SD in ko njegov kandidat danes ni dal soglasja h kandidaturi, ocenil, da Katič ni tako slaba izbira. Njegova odločitev pa kaže tudi, da si premier ni želel sam prevzeti začasnega vodenja ministrstva za pravosodje, kar bi bilo v igri, če danes državnemu zboru novega kandidata za vodenje tega resorja ne bi predlagal.

S tem je tudi jasno, da pravosodno ministrstvo ostaja v rokah SD, čeprav so mnogi namigovali, da si želi druga največja koalicijska stranka po zanjo uničujoči aferi nakup sodne stavbe prevzeti kakšen drug resor.

Andreja Katič, Urška Klakočar Zupančič
Andreja Katič in Urška Klakočar Zupančič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Katič o sodni stavbi: “Upam, da bodo tisti, ki so morda storili kaj narobe, za to odgovarjali”

Predstavitev Katič parlamentarnemu odboru za pravosodje bo predvidoma v petek, državni zbor pa naj bi jo na ministrsko mesto imenoval v torek prihodnji teden. Katič je sicer pred dnevi za N1 dejala, da bi lahko v primeru, če bi bila imenovana za pravosodno ministrico, nadaljevala delo, ki ga na tej funkciji v času Šarčeve vlade ni uspela zaključiti.

Danes podrobneje o načrtih ni želela govoriti, saj naj bi, kot je dejala, nekatere zadeve izpostavila na predstavitvi v državnem zboru. Je pa omenila, da želi nadaljevati s projekti, kot sta prenova sistema in uvedba enovitega sodnika. Tako se želi čim prej pogovoriti s predstavniki sodstva, tako bivšimi kot sedanjimi, da ugotovijo, kaj je bilo doslej narejenega, kje so razlike in kako naprej. Prav tako naj bi se osredotočili na iskanje rešitev, “da zelo pomembni primeri ne zastarajo”.

In kako bo pristopila k reševanju neustavnosti sodniških plač, ki bi morale biti po odločbi ustavnega sodišča usklajene že z začetkom januarja? “Verjamem, da se bomo o tem pogovarjali in iskali skupne rešitve,” je odgovorila Katič. Glede spornega nakupa sodne stavbe pa verjame, da bodo organi preiskovanja in pregona opravili svoje delo. “Ne želim, da bi bili katerikoli postopki ali dokazi okuženi, ter upam, da bodo tisti, ki so morda storili kaj narobe, za to odgovarjali,” je še dejala Katič.

Skopi z odzivi so zaenkrat tudi v poslanci. V Svobodi so za STA pozdravili odločitev predsednika vlade, da čim prej predlaga kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Ocenjujejo, da gre za izkušeno kandidatko, ki delovanje ministrstva dobro pozna, je poročala STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje