Kaj danes premierju nesejo Socialni demokrati in s čim jih utegne pričakati on

Slovenija 26. Feb 202405:00 8 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.
Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Danes bo znano, kdo bo po Dominiki Švarc Pipan stopil na čelo ministrstva za pravosodje. Poteče namreč rok, do katerega mora premier Robert Golob državnemu zboru predlagati kandidata za ministra ali pa sporočiti, kdo od članov vlade bo začasno vodil pravosodni resor. Socialni demokrati se danes k predsedniku vlade odpravljajo s kratkim seznamom možnih kandidatov, a jih utegne premier pričakati s svojim.

Danes se izteče 10-dnevni rok, ki ga ima premier Robert Golob, da po seznanitvi poslancev z odstopom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan državnemu zboru predlaga novega ministrskega kandidata ali pa sporoči, da bo pravosodno ministrstvo začasno vodil bodisi sam bodisi kdo od drugih članov ministrskega zbora.

Iskanje naslednika ali naslednice Dominike Švarc Pipan je bilo v zadnjih dneh intenzivno tako v vrstah Socialnih demokratov kot tudi v krogu predsednika vlade.

Ljudje blizu premierja so, kot smo poročali, že pred dnevi za N1 neuradno dejali: “Iščemo strokovnjaka in ne enega od naših ali njihovih ljudi.”

Toda Socialni demokrati bodo danes po informacijah N1 predsedniku vlade prinesli kratek seznam možnih kandidatov iz SD.

Ne zgolj zato, ker je del stranke na stališču, da naj bo kandidat tudi njihov član, pač pa tudi zato, ker jim je po naših informacijah iskanje strokovnjaka izven njihovih vrst spodletelo.

Matevž Frangež in Tanja Fajon
(Foto: N1)

Kot neuradno pravijo v stranki, niso mogli najti nikogar, ki bi se bil v teh razburkanih političnih razmerah pripravljen usesti na ministrski stol. Še bistveno večji problem pa naj bi bilo vladno nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah.

Zavrnitve so zato prihajale iz vrst odvetnikov, sodnikov in (drugih) pravnih strokovnjakov, je mogoče neuradno slišati v SD.

Andreje Katič ne bo na seznamu

Na seznamu možnih kandidatov SD ne bo Andreje Katič, ki je bila pravosodna ministrica že v času vlade Marjana Šarca in za katero je po naših informacijah dobršen del stranke “navijal”.

Še prejšnji teden je za N1 povedala, da bi na pravosodnem ministrstvu lahko nadaljevala delo, ki ga kot ministrica v času Šarčeve vlade ni uspela zaključiti, a da se želi pogovoriti tudi o pogojih, pod katerimi bi ministrsko mesto prevzela, če bi bilo njeno ime sploh realna možnost.

Kot smo namreč že poročali, naj predsednik vlade njene kandidature ne bi bil pripravljen sprejeti, kot kaže, pa se mu s tem tudi ne bo treba ukvarjati.

Andreja Katič po naših informacijah svoji stranki ni dala soglasja, da danes med možnimi kandidati predlaga tudi njo.

Ima predsednik vlade svojega kandidata?

Kot rečeno, kandidata za novega pravosodnega ministra v teh dneh niso iskali le Socialni demokrati, pač pa tudi krog predsednika vlade. Sodeč po informacijah N1 od pozno sinoči, bi utegnilo premierju kazati celo nekoliko bolje.

Robert Golob naj bi namreč imel nekoga “v rokavu”, v dopoldanskih urah današnjega dne pa pričakuje končno odločitev svojega “izbranca”, ali  na kandidaturo pristaja ali ne.

Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Če bo Golobov kandidat na kandidaturo pristal, obstaja precejšnja verjetnost, da se bo premier na koncu zanj tudi odločil.

Njegova izvolitev pa bi pomenila, da je Svoboda “zasedla” resor Socialnih demokratov in da se utegne med tema dvema strankama zgoditi menjava ministrstev, kar bi zahtevalo tudi spremembo koalicijske pogodbe.

Medtem sicer ni malo ocen, da je točno to tudi interes Socialnih demokratov, ki da si pravosodnega ministrstva ne želijo več in se bolj vidijo na čelu katerega drugega.

V vsakem primeru pa mora biti odločitev danes dogovorjena, četudi le začasna pričakovati jo je mogoče še pred premierjevim popoldanskim odhodom na obisk v Francijo.

Finančne tegobe SD

Novi v.d. glavnega tajnika SD Matevž Frangež, ki je na tem mestu nasledil odstopljenega Klemna Žiberta, je po informacijah N1 v petek enostransko prekinil najemno pogodbo z Inštitutom 1. maj, ki ga vodi član SD Jan Škoberne.

stavba SD
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Kot je znano, je stranka temu inštitutu oddala prostore svojega nekdanjega sedeža na Levstikovi v Ljubljani, inštitut pa je stranki plačeval 13.500 evrov mesečne najemnine. Zaradi dvomov, da gre pri tem za nepregledno financiranje stranke, ki ima skoraj dva milijona evrov dolgov, bo SD vse najemnine, ki jih je dobila, inštitutu zdaj vrnila. Ta znesek se bo gibal okoli 150.000 evrov.

Vilo na Levstikovi bo stranka zdaj skušala prodati. Njena vrednost bo gotovo višja od milijona evrov. Sedež SD naj bi še nekaj časa ostal na Nazorjevi, kjer stranka prostore najema. Najemnina za te prostore pa je po naših informacijah le nekaj sto evrov nižja od najemnine, ki jo je SD dobivala od Inštituta 1. maj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje