Razpisa za novo vodstvo UKC Ljubljana v objavo v ponedeljek

Slovenija 25. Avg 202118:44 > 19:51 0 komentarjev
UKC Ljubljana, epidemija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Razpisa za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana bosta objavljena 30. avgusta, prijave pa bodo zbirali do vključno 14. septembra. Aktualni v. d. generalnega direktorja Jože Golobič je potrdil, da razmišlja o prijavi na razpis.

Svet UKC Ljubljana je na današnji seji sprejel sklep o objavi razpisov za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Oba razpisa bosta objavljena 30. avgusta, prijave pa bodo zbirali do vključno 14. septembra. Aktualni v. d. generalnega direktorja Jože Golobič je v izjavi novinarjem potrdil, da razmišlja o prijavi na razpis.

Golobič je vodenje največje slovenske bolnišnice prevzel po odhodu predhodnika Janeza Poklukarja na mesto ministra za zdravje. Še prejšnji svet zavoda ga je na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenoval februarja, in sicer do imenovanja novega oz. za največ eno leto. Dosedanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar pa je to funkcijo prevzela januarja 2018, tako se ji štiriletni mandat izteče v začetku leta 2022.

Jože Golobič je po seji v izjavi za medije potrdil, da razmišlja, da bi se prijavil na razpis za generalnega direktorja UKC Ljubljana. “Menim, da smo se z ekipo ujeli in da velja poskusiti narediti še kaj več,” je povedal.

Z razpisom ne želijo čakati

Predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj je pojasnil, da z razpisoma ne želijo čakati, da ne bi bil ravno čas, ko bi se s postopki že mudilo, najbolj obremenjen zaradi epidemije covida-19 in drugih respiratornih obolenj. “Zato Svet UKC Ljubljana ocenjuje, da je prav, da oba postopka izvedemo še pred najbolj zahtevnim obdobjem. Poleg tega naša največja bolnišnica vstopa v zgodovinsko in izjemno zahtevno obdobje investicij. Potrebna bo izjemna učinkovitost, dobro vodenje in organizacija dela zavoda za nemoteno izvajanje teh zahtevnih nalog,” je navedel.

Hkrati je ocenil, da poslovanje UKC Ljubljana v prvem polletju ni optimalno. “To, kar navdaja z optimizmom, so prihodki z naslova izvajanja programa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki so se v primerjavi z lanskim letom kljub epidemiji povečali, ter še pomembneje, da je UKC Ljubljana obravnaval več pacientov kot v enakem obdobju lansko leto,” je pojasnil Trontelj in ugotavljal, da je vodstvo že aktivno pristopilo k pripravi ukrepov za izboljšanje poslovanja.

Pesti jih pomanjkanje kadra

UKC Ljubljana je prvo polovico leta poslovanje sicer zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 25,8 milijona evrov. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je rezultat boljši za 1,4 milijona evrov, saj so lani v enakem obdobju beležili 27,3 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki.

Ena od večjih težav je pomanjkanja kadra. Po besedah Golobiča je odhodov zaposlenih več kot novih zaposlitev, a jim je vseeno uspelo zapolniti nekaj vrzeli med medicinskimi sestrami. “Glavni problem, ki ga imamo, je pomanjkanje medicinskih sester, ki so ob posteljah, ki torej skrbijo za bolnike,” je pojasnil Golobič. Po prvem polletju v UKC Ljubljana manjka okoli 50 medicinskih sester. Največ na interni kliniki in kliniki za gastroenterologijo. Po njegovih navedbah se sicer z enakim problemom soočajo tudi številne druge države.

Na današnji seji je svet UKC poleg razpisa za generalnega in strokovnega direktorja sicer obravnaval še poročilo o poslovanju in zdravljenje bolnikov s povišanim holesterolom, ki jih od junija zdravijo z novo terapijo. “Ponosni smo lahko, saj je Slovenija kot tretja država v EU in na svetu z inovativnim zdravilom za zdravljenje holesterola,” je dejal Trontelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!