Razrešitev Zorčiča: v koaliciji želijo trdnih 46 in ne nezanesljivih 47 glasov

Slovenija 31. Maj 202113:47 > 26. Jul 2021 16:23
Igor Zorčič
Žiga Živulović jr./BOBO

Po že drugem spodletelem poskusu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča so v koaliciji v petek napovedali, da ne bodo vrgli puške v koruzo in da bi ga lahko znova poskusili zamenjati že ta teden. Danes so nekoliko bolj zadržani; še en fiasko si je težko privoščijo.

Po drugem spodletelem poskusu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča v zraku ostaja vprašanje, kdaj bodo koalicijski poslanci z razrešitvijo poskusili znova. Že drugič jim je zmanjkal en glas, tako v prvo kot drugo je za razrešitev glasovalo 45 poslancev, dva sta oddala neveljavno glasovnico. Takoj po petkovem glasovanju je vodja poslancev SDS Danijel Krivec napovedal, da bo koalicija v kratkem poskusila znova. Po nekaterih napovedih bi se to utegnilo zgoditi že ta teden.

Do danes pa je v koalicijskih vrstah navdušenje nad ponovnim hitenjem nekoliko uplahnilo; še enega neuspešnega razreševanja Zorčiča si ne želijo. Tako je v NSi mogoče slišati, da si mora koalicija pred ponovnim glasovanjem zagotoviti  trdnih 46 in ne nezanesljivih 47 glasov. Njihov zadržek pred hitenjem je še toliko bolj razumljiv, saj je v tekmi za Zorčičevega naslednika vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki mu negotove razmere nedvomno ne ugajajo.

Neodgovorjeno vprašanje ostaja tudi, kaj je razlog, da koaliciji Zorčiča že v drugo ni uspelo zrušiti s čela parlamenta. Nekateri ne izključujejo možnosti, da sta dve neveljavni glasovnici odraz nestrinjanja z imenovanjem Jožefa Horvata na Zorčičevo mesto. V SDS so sicer v petek povedali, da pobude, da bi v tekmo za novega predsednika DZ stopil kdo drug, niso prejeli.

Kdo sta poslanca, ki sta v petek oddala neveljavni glasovnici, verjetno ne bo nikoli znano, v koalicijskih vrstah pa se pojavljajo različna ugibanja. Tako nekateri opozarjajo, da Horvatu ni najbolj naklonjen poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath; razhajata se pri vprašanju razvojnih sredstev, ki jih Pomurju namenja Madžarska. Odnos med njima je podrobneje analiziral pomurski časnik Vestnik, ki je ugotovil, da Horvath kot manjšinski poslanec pomoč madžarske države podpira. Meni, da gre za denar, ki je namenjen vsem na dvojezičnem območju. Jožef Horvat pa je do nje previden in je večkrat opozoril, da bi se lahko za pomočjo skrivali tudi drugi interesi madžarske države.

Pred dvema letoma pa sta se na nasprotnih bregovih znašla tudi zaradi Horvathovega nasprotovanja sodelovanju prekmurskih otrok madžarske narodnosti na prireditvah ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Prav tako je v koalicijskih vrstah mogoče slišati, da je do Jožefa Horvata zelo kritičen vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki mu pri glasovanju pogosto sledi strankarski kolega Ivan Hršak.

V največji koalicijski stranki SDS dopuščajo tudi možnost, da bi premier Janez Janša na glasovanje o Zorčičevi razrešitvi vezal zaupnico. Krivec je v petek dejal, da bo o tem odločil Janša. Na nekatere pomisleke, da vezava zaupnice na glasovanje o razrešitvi Zorčiča ni možna, pa je odgovoril, da se zaupnico “lahko veže na čisto vsako glasovanje v DZ”.

Te možnosti po mnenju ustavnega pravnika Igorja Kaučiča pravo ne dopušča. Medtem pa ustavni pravnik Saša Zagorc na vprašanje, ali je pravno gledano zaupnico mogoče vezati na razrešitev predsednika DZ, ne odgovarja tako nedvoumno.

Med možnostmi za pridobitev 46. glasu za razrešitev Zorčiča se omenja vrnitev gospodarskega ministra in predsednika SMC Zdravka Počivalška v DZ. S tem bi SMC v parlamentu dobila nazaj poslansko mesto, ki ga je izgubila, ko je Počivalškov naslednik v poslanskih klopeh Gregor Židan prestopil v poslansko skupino SD.

O tej možnosti se morajo znotraj stranke še pogovoriti, je v petek po glasovanju napovedal vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič. Povedal je, da ima Počivalšek polnovreden mandat, ki ga lahko kadarkoli ponovno aktivira. Ni pa skrivnost, da bi se Počivalšek od ministrskega mesta težko poslovil in da mu sedenje v parlamentarnih klopeh ni blizu.

V stranki na naša vprašanja o tretjem predlogu za zamenjavo Zorčiča in možnosti vrnitve Počivalška v poslanske klopi niso podali vsebinskih odgovorov. Zapisali so zgolj, da bodo več informacij podali, ko bodo znana nova dejstva.