Kje je v minulih dneh zapadlo največ in kje najmanj dežja?

Slovenija 17. Sep 202207:38 > 15:57 0 komentarjev
Planinsko polje
BOBO

Obilno deževje, ki že od četrtka povzroča težave skoraj po vsej državi, se je nadaljevalo tudi danes. Najprej je sicer nehalo deževati na severozahodu države. Po več krajih po Sloveniji je padlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter. Zaradi poplavljanja Kolpe so imeli največ preglavic v Osilnici in Kostelu, kjer stanje še naprej ostaja resno, saj padavine v tem delu države še niso ponehale.

Noč v Osilnici je bila po besedah osilniške županje Alenke Kovač dolga. “Vso noč smo bili v pripravljenosti, vendar na srečo nove intervencije niso bile potrebne. Stanje je trenutno kolikor toliko pod nadzorom, a nikakor ni dobro, še posebej, ker še naprej močno dežuje,” je povedala.

Poplavljenih je bilo okoli 15 hiš. Vodo iz njih črpajo z vodnimi črpalkami, kjer so lahko, so objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečam. Voda je močno poškodovala državno cesto v vasi Podvrh, ki je preko Strme rebri trenutno edina povezava s svetom. “Cesta je sicer še prevozna, a jo je v delu močno spodjedlo in nagnilo, kar lahko predstavlja nevarnost za tovorna vozila,” je povedala.

Nekatere vasi ob Kolpi ostajajo nedostopne

Tudi v Kostelu se je stanje po besedah podžupana Mirana Briškija nekoliko umirilo, četudi pri njih še vedno dežuje. Kolpa je nekoliko upadla, a vasi ob njej ostajajo nedostopne. “Veliko je podorov in prekinjenih cestnih povezav. Ogrožena sta tako vodovod v Jakšičih kot v Kužlju. V slednjem je Kolpa celo pretrgala povezavo vodovoda med slovensko in hrvaško stranjo,” je povedal. Še vedno ima veliko hiš zalite kleti, mnogi ne morejo z dvorišča, ker jim je spodneslo tla in so avtomobili nasedli.

Dobro je sicer, da je gladina Kolpe nekoliko upadla, še vedno pa močno derejo okoliški hudourniki in potoki. Poškodovane je bilo veliko občinske in državne infrastrukture, poplavljenih veliko hiš, še naprej močno dežuje. Škoda je velika, odprava bo dolgotrajna, pravi podžupan Kostela Miran Briški. Žrtev pa na srečo ni.

Pregled stanja in prvo oceno škode bodo v občini naredili danes dopoldne, že zdaj pa je po njegovih besedah jasno, da bo velika in “bo šla v milijonske vrednosti, saj gre za ujmo, ki je 40 ali 50 let nihče ne pomni”.

Ker je občina Kostel ena najmanjših občin z nizkim proračunom, bo po njegovi oceni nujna pomoč države. “V občini je več kot 50 kilometrov občinskih cest in niti ena ni ostala nepoškodovana. Vse ceste, ki smo jih z veliko truda sanirali, so znova uničene in še v slabšem stanju, kot so bile,” je dejal. Dodal je, da bodo nekatere ceste najverjetneje ostale zaprte dlje časa, saj je ponekod prišlo do podorov več tisoč kubičnih metrov zemlje.

Arso opozarja: Kolpa poplavlja, Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju

Pretok Kolpe v srednjem toku se je po podatkih Arsa ponoči ustalil in se je proti jutru začel zmanjševati. V spodnjem toku pretok še narašča, največjo vodnatost bo Kolpa dosegla popoldan.

Naraščajo še Krka s pritoki, ki bo v soboto ponoči še narasla in se lahko na izpostavljenih mestih razlije iz struge, Sava v zgornjem in spodnjem toku ter Savinja in Dravinja v spodnjem toku. Sava bo največjo vodnatost v spodnjem toku dosegla zvečer.

Danes ponoči so ponovno naraščali in se razlivali pritoki Ljubljanice, med njimi najmočneje Gradaščica. Znova sta narasli in poplavljali tudi Logaščica in Idrijca v zgornjem toku, so sporočili z Arsa. Danes Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju.

Arso je ob 14. uri sporočil, da Kolpa v zgornjem in srednjem toku že upada, vendar še močno poplavlja. Cesta med Faro in Bilpo je bila dopoldan še poplavljena.

Včerajšnje stanje na Poljanski Sori:

Petkovo celodnevno deževje, ponekod pa tudi močan veter, je sicer po državi povzročilo precej nevšečnosti. Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi tega je bilo zaprtih tudi več cest.

Huje je bilo med drugim na območju Črnomlja, kjer je voda zalila več objektov in kletnih prostor.

Gasilci so po podatkih uprave za zaščitno in reševanje posredovali na 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo devet poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največkrat so posredovali na območjih Ljubljane, Nove Gorice, Novega mesta, Trbovelj, Celja in Postojne.

Koliko dežja je zapadlo?

Padavine so na severozahodu Slovenije že ponehale, je popoldne sporočil Arso, in dodal, da bo v nadaljevanju dneva nehalo deževati tudi drugod. Do sobote do 15. ure smo zabeležili več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter na samodejnih postajah Osilnica, Idrija, Vrhnika, Šebreljski vrh, Iskrba, Žiri in Črnomelj.

Najmanj dežja je padlo v Prekmurju, na Goriškem, na Krasu in v slovenski Istri, kjer je padlo le od 25 do 60 litrov na kvadratni meter. Nekoliko več dežja je padlo na skrajnem severu države, in sicer med 50 in 80 litrov na kvadratni meter. Med 70 in 100 litri dežja je padlo na območju Spodnjeposavske in Dolenjske ter ponekod na Notranjskem in Kočevskem. Drugod je padlo med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.