FOTO & VIDEO: Veliko poslank nosilo rdeče čevlje

Slovenija 18. Maj 202211:26 > 19. Maj 2022 07:31

Večina poslank prihodnje koalicije je na današnji seji državnega zbora nosila rdeče čevlje. S tem so se solidarno odzvale na žaljive komentarje, ki jih je bila po petkovi ustanovni seji deležna predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Potem ko je bila Urška Klakočar Zupančič v petek izvoljena na čelo državnega zbora in obuta v rdeče salonarje, so se na družbenih omrežjih pojavili žaljivi, seksistični in vulgarni komentarji o njeni obutvi. Več v članku Rdeči čevlji predsednice DZ: “Ženskost v politiki je vedno kaznovana”.

Kot izraz solidarnosti in podpore so danes poslanke nosile rdeče čevlje, podporo Klakočar Zupančič so izrazile predvsem poslanke največje stranke Gibanje Svoboda in ostalih partneric v prihodnji koaliciji.

“Vesela sem, da so ženske v rdečih čevljih prepoznale simbol upora proti skrajnemu šovinizmu,” je o solidarnostni potezi kolegic povedala Klakočar Zupančič. “Gre za blatenje ali smešenje ženskosti na grotesken način,” je dodala.

“Čas je, da se ženska neha soditi po videzu in oblačenju,” je rekla podpredsednica DZ Meira Hot“To, da je bila predsednica DZ, v letu 2022 deležna tako žaljivega govora, je nedopustno,” je dejala.

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek pa je rekla, da gre za simbolno gesto podpore Klokočar Zupančič. “Menim, da je prav, da smo se skorajda večinsko v naši poslanski skupini odločile, da v znak solidarnosti obujemo rdeče čevlje.”

“Ženskost v politiki je vedno kaznovana”

Sociologinja in raziskovalka dr. Deja Crnović, ki je lani izdala knjigo Politika kot medijski performans, je v ponedeljek za N1 dejala, da je dogajanje okrog nove predsednice državnega zbora identično vsem drugim primerom, ki jih je v knjigi analizirala tudi sama. “Uprizarjanja ženskosti so v politiki praviloma vedno kaznovana, saj je ta še vedno dojeta kot ekskluzivno moška domena oziroma je zgodovina žensk v politiki krajša. Edino uprizarjanje ženskosti, ki doslej ni vodilo v spektakel, je materinska ženskost, kakršno uprizarja Ljudmila Novak pri nas ali denimo Angela Merkel v Nemčiji. Zelo redko se zgodi, da ženska pride na visoko mesto v politiki in da ni diskreditirana na podlagi svojega spola.”

Po drugi strani, ocenjuje sogovornica, gre lahko za pripravno “orožje” za provokacijo političnega nasprotnika. “To so poceni taktike, ki so same sebi namen in na katere ne gre nasedati,” opozarja Crnović. “Za kritiko te in drugih političark in politikov bo še veliko časa, ko bodo sprejemali politične odločitve in ko bo ta kritika vsebinska. Od tega, kakšne čevlje nosi nekdo, so bistveno bolj pomembna njegova prepričanja in politike.”

Seja DZ Seja DZ
Borut Živulović/BOBO
Seja DZ Seja DZ
Borut Živulović/BOBO
Seja DZ Seja DZ
Borut Živulović/BOBO
rdeči čevlji rdeči čevlji
N1
poslanka poslanka
N1

Poslanci danes o zakonski podlagi za reorganizacijo prihodnje vlade

Poslanci novega sklica parlamenta se danes sestajajo na prvi izredni seji. S spremembami zakona o vladi bodo stranke nastajajoče koalicije predvidoma potrdile reorganizacijo nove vlade. Ta bo imela 19 ministrstev in en vladni urad, torej tri ministrstva več kot v mandatu dosedanje vlade.

Predlog je v torek že dobil zeleno luč članov začasnega skupnega odbora DZ. Člani poslanskih skupin prihodnje koalicije so na seji izpostavljali, da bodo ministrstva z reorganizacijo bolj operativna, vlada pa bo zato lahko bolj učinkovito izvajala zastavljene politike. Nasprotnega mnenja so v SDS in NSi, ki bodo, kot kaže, v tem mandatu v opoziciji.

Pričakovati je tudi zavrnitev sprememb zakona o RTVS, ki jih predlagajo v SDS, ter potrditev mandata novemu evropskemu poslancu Matjažu Nemcu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.