Rebalans proračuna ZZZS: 53-milijonski primanjkljaj bo krit iz lastnih sredstev

Slovenija 15. Dec 202318:42 0 komentarjev
ZZZS
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Vlada je dala soglasje k rebalansu finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2023. Zaradi spremenjenih pogojev poslovanja so v rebalansu višji tako prihodki kot odhodki. Načrtovani primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 53,2 milijona evrov pa bo v celoti pokrit iz lastnih sredstev.

Kot so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade, je od priprave finančnega načrta zavoda prišlo do bistveno drugačnih pogojev poslovanja, zaradi česar je ZZZS pripravil rebalans finančnega načrta. Skupaj se zaradi spremenjenih pogojev prihodki za leto 2023 povečujejo za 100 milijonov evrov, odhodki pa za 104,9 milijona evrov.

Prihodki od vplačanih prispevkov so višji od načrtovanih za 73,6 milijona evrov, kar je posledica ugodnejših globalnih makroekonomskih izhodišč. Skupaj pa so z rebalansom v letu 2023 prihodki načrtovani v višini 4,38 milijarde evrov.

Odhodke ZZZS z rebalansom načrtuje v višini 4,43 milijarde evrov. Najbolj se povečujejo odhodki za zdravstvene storitve, in sicer za 153,5 milijona evrov. Povečujejo se tudi izdatki za zdravljenje v tujini, in sicer za dva milijona evrov, ter odhodki za medicinske pripomočke, za 3,1 milijona evrov. Obenem se nekateri odhodki znižujejo.

Konec letošnjega leta bo imel ZZZS še 31,9 milijona evrov lastnih virov za pokrivanje primanjkljaja prihodkov nad odhodki v naslednjem letu, hkrati bo v leto 2024 prenesel plačilo dela decembrskih akontacij.

V letu 2023 bo račun financiranja izkazoval le tekoče likvidnostno zadolževanje za medmesečna uravnoteženja razkoraka med tekočimi prilivi in odlivi. Ker bodo vsi najeti likvidnostni krediti vrnjeni še v istem letu, račun financiranja ne izkazuje stanja, so še navedli v sporočilu.

Rebalans je skupščina zavoda potrdila na seji 21. novembra, potem ko je vlada konec septembra potrdila povečanje največjega obsega izdatkov za zdravstveno blagajno v letošnjem letu. Odlok za pripravo proračunov države za obdobje od 2022 do 2024, ki ga je nato sprejel DZ, določa najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno za leto 2023 v višini 4,43 milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!