Rebernik odgovorna urednica, čeprav je uredništvo podprlo njenega protikandidata

Slovenija 04. Mar 202219:11 > 21:36 9 komentarjev
Jadranka Rebernik
Srdjan Živulović/BOBO (Jadranka Rebernik)

V uredništvu informativnega programa TVS so se danes izrekli o kandidatih za odgovornega urednika. Kljub temu da je uredništvo z 82,18-odstotka podprlo Mitjo Preka, je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough za urednico imenoval Jadranko Rebernik. Slednji je sicer pozitivno mnenje izreklo le 21,78-odstotka uredništva.

Novinarji informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) so se danes izrekali o kandidatih za odgovornega urednika tega programa. Pozitivno mnenje so dali nekdanjemu uredniku dopisništev TVS Mitji Preku. Dobil je 82,18-odstotno podporo, v. d. odgovorne urednice tega programa Jadranka Rebernik pa 21,78-odstotno. Kljub temu je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough za odgovorno urednico imenoval dosedanjo vršilko dolžnosti Rebernik. Mandat ji začne teči z današnjim dnem in traja štiri leta.

Vseh upravičencev, ki se lahko izrečejo o kandidatih za odgovornega urednika, je 139, glasovanja pa se je udeležil 101 upravičenec oziroma 72,66 odstotka. Štiri glasovnice so bile neveljavne, kandidatki Rebernik je pozitivno mnenje izreko 22 upravičencev, Mitji Preku pa 83 upravičencev. Seštevek obeh podpor je večji od 100 odstotkov, ker so upravičenci do izrekanja lahko dali podporo obema kandidatoma, je pojasnil Igor E. Bergant z informativnega programa TVS.

Današnje predstavitve kandidatov se je udeležil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Valentin Areh, ki je po opravljenih predstavitvah in izrekanju uredništva Grah Whatmoughu v imenovanje predlagal oba kandidata, saj da imata “ustrezne sposobnosti in znanja za delovno mesto odgovornega urednika informativnega programa”. Generalni direktor Grah Whatmough pa je v izjavi ob imenovanju Rebernik za polni mandat zapisal, da je imelo odločilno vlogo “njeno aktivno in uspešno sodelovanje pri izvajanju programsko-produkcijskega načrta za leto 2022”. “Želim si, da bi sodelavci informativnega programa z Jadranko Rebernik dobro sodelovali in da bi še naprej ustvarjali tako bogat program, kot ga te dni lahko spremljamo na Televiziji Slovenija.” je še povedal generalni direktor RTV Slovenija.

Postopek za izrekanje mnenja je na današnji dan izvedla tričlanska komisija, ki so jo sestavljali predstavnik pravne pisarne in predsednik komisije Aljoša Ivanovič, predstavnik kadrovske službe Aleksander Novak in predstavnik informativnega programa Igor E. Bergant. Komisija je nato ugotovila, da je pozitivno mnenje pridobil kandidat Mitja Prek. “Če direktor PPE (programsko produkcijske enote, op.a.) predlaga v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja uredništva, lahko na pobudo sindikata, člana uredništva ali aktiva v imenovanje uredništvo na tajnem glasovanju odloči, ali bo uresničilo pravico iz četrtega odstavka 21. člena ZRTVS-1 ter generalnemu direktorju predlagalo kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje,” so zapisali v mnenju programskih delavcev o kandidatih za odgovornega urednika. Po naših informacijah obstaja precejšnja verjetnost, da bodo zaposleni to možnost izkoristili. V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora najkasneje v 15 dneh po prejetem obvestilu razpravljati in odločiti, ali da soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov. 

Zaposleni sicer uradno še niso bili obveščeni o imenovanju, je bila pa Rebernik na koncu današnje oddaje Dnevnik podpisana brez naziva “vršilka dolžnosti”. Pred stavbo RTV Slovenije pa se je zbrala skupina protestnikov, ki so prišli podpret zaposlene.

Žiga Živulović jr./Bobo

Prek je sicer lanskega oktobra skupaj z urednikom notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejanom Ladiko ter urednico zunanjepolitične redakcije Meto Dragolič odstopil s položaja. Tik pred tem pa je s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija odstopila Manica Janežič Ambrožič, saj se ni strinjala s spremembami programsko-produkcijskega načrta za informativni program Televizije Slovenija za leto 2022.

Jadranka Rebernik pa je bila z mesta odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija po pisanju Večera razrešena leta 2018. Njeno razrešitev je tedaj predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc, z razrešitvijo pa sta se strinjali dve tretjini uredništva, še piše Večer.

Kaj določa zakon o RTV Slovenija?

Odgovorne urednike programov po zakonu o Radioteleviziji Slovenija imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije. Mandat odgovornih urednikov je štiri leta.

Če direktor televizije predlaga v imenovanje generalnemu direktorju za odgovornega urednika kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, ima večina programskih delavcev v uredništvu pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer obvestijo programski svet zavoda. V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora najkasneje v 15 dneh po prejetem obvestilu razpravljati in odločiti, ali da soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje