Manica Janežič Ambrožič odstopila z mesta odgovorne urednice na RTV

Slovenija 15. Okt 202115:59 > 21:15 8 komentarjev
Manica Janežič Ambrožič
Žiga Živulović jr./BOBO

S položaja odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija je odstopila Manica Janežič Ambrožič.

S položaja odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija je odstopila Manica Janežič Ambrožič, poroča spletni portal Radiotelevizije (RTV) Slovenija. Razlog za odstop je po njenih pojasnil nestrinjanje s spremembami programsko-produkcijskega načrta za Informativni program Televizije Slovenija za leto 2022.

Za vodstva RTVS je odstop Janežič Ambrožičeve “popolno presenečenje”, saj jo je v. d. direktorja TVS Valentin Areh v današnjem pogovoru pozival, naj ne odstopi. Vodstvo RTV Slovenija vršilca dolžnosti odgovornega urednika za zdaj ne bo imenovalo, delo bo kot vršilka dolžnosti odgovorne urednice še naprej opravljala Janežič Ambrožič.

Pravijo, da so manjše spremembe nujne

Vodstvo RTV je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in odhodov zaposlenih napovedalo ukinitve ter krajšanje več oddaj, ki niso posebnega javnega pomena, je poročalo Delo. S prihodnjim letom naj bi tako, če se bodo s temi predlogi strinjali programski svetniki, ukinili Poročila ob 8.00, ob 9.00, ob 10.00, Dnevnikov izbor, Politično s Tanjo Gobec, Pogovorne oddaje na TV Slovenija 3, Moje mnenje, Svet v letu in Slovenija v letu. Skrajšali pa TV Dnevnik, Slovensko kroniko, Odmeve ter Globus, Točko preloma in Kodo. Na RTV so zapisali, da so manjše spremembe programsko-produkcijskega načrta nujne tako zaradi kadrovskega manka kot tudi padca gledanosti informativnih oddaj.

Osnutek programsko-produkcijskega načrta bo v ponedeljek obravnaval programski svet RTVS. Na ponedeljkovi seji bo nedvomno govora tudi o odstopu Janežič Ambrožičeve, je napovedal njegov predsednik Ciril Baškovič. Kot je dejal, lahko sicer opravijo razpravo, ki bo informativne narave. Programski svet pa se lahko v nadaljevanju vključi v postopek imenovanja novega odgovornega urednika, če kandidat, ki ga bo predlagal direktor, ne bo dobil večinske podpore uredništva, je pojasnil Baškovič.

Kot je razvidno iz dnevnega reda seje, bo na njej predstavljena tudi informacija o poslovanju RTVS. Po Baškovičevih besedah gre za tekoče obveščanje generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, tokrat o sicer pestrem aktualnem dogajanju.

Kadunc: Doživeli smo nov zamah metle

Na odstop se je odzval nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc. “Doživeli smo nov zamah metle!” je zapisal.

Kritičen je bil do tega, da Andrej Grah Whatmough ni zahteval denarja z naslova stavkovnega sporazuma. Meni, da ni nujno povečevanje RTV prispevka, ampak bi se lahko sredstva pridobila z naslova programov narodnih manjšin. Zapisal je, da stroški teh programov znašajo med 10 in 11 milijonov evrov, RTV pa dobi 1,8 milijona. Za primerjavo je Kadunc še zapisal, da italijanska radiotelevizija RAI zgolj za program, namenjen slovenski manjšini, dobi 10 milijonov evrov.

V Aktivu novinarjev informativnega programa TVS in Sindikatu novinarjev Slovenije odstop obžalujejo

Odstop Manice Janežič Ambrožič obžalujejo tako v Aktivu novinarjev informativnega programa TVS kot v Sindikatu novinarjev Slovenije. Skrbi jih napovedano krčenje informativnega programa, ki RTVS po mnenju sindikata znižuje standarde in oddaljuje od evropskih servisov. V Aktivu novinarjev Informativnega programa TVS so zapisali, da odstop odgovorne urednice obžalujejo. Izpostavili so pomisleke glede predloga programsko-produkcijskega načrta (PPN) za prihodnje leto. “Skrbi nas napovedano krajšanje, ukinjanje in premeščanje nekaterih oddaj, čeprav se zavedamo, da so določene spremembe tudi v informativnem programu potrebne. Bojimo se, da so te, sodeč po predlogu PPN, vseeno preveč korenite,” so zapisali.

Ob tem pričakujejo “temeljito razpravo” v okviru sprejemanja programsko-produkcijskega načrta ter upoštevanje njihov mnenj in predlogov. Dodali so še, da se srečanja z v. d. direktorja TVS Valentinom Arhom veselijo.

V Sindikatu novinarjev Slovenije pravijo, da razumejo “razloge, ki so jo vodili do te odločitve”. Ugotavljajo, da je odstopila zaradi nestrinjanja s krčenjem programskih vsebin, ki so načrtovane za leto 2022. “Ukinitev jutranjih poročil, krajša osrednja informativna oddaja Dnevnik in ukinitev večine informativnih pogovornih oddaj slovenski RTV oddaljuje od največjih javnih evropskih servisov in znižuje standarde za slovenske gledalke in gledalce,” so zapisali.

Vodstvo RTV so pozvali k zagotovitvi programa, “ki bo v polni meri izpolnjeval zakonsko določene naloge RTV Slovenija, ne pa rezal njihovega obsega in vsebin ter uničeval kadrovski potencial javne službe po volji vladnega zmanjševanja finančnih virov zanje”. Vlado so pozvali tudi k izpolnitvi zaveze stavkovnega sporazuma iz decembra 2018. Po njej je namreč dolžna zagotoviti sredstva za realizirano povečanje plač. Državni zbor so še pozvali k stabilnemu in zadostnemu financiranju. “Uničevanje javnih servisov, RTVS in STA, ki smo mu priča, je kršitev pravic državljanov po kakovostnem obveščanju,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje