Referendum o noveli zakona o vodah: začetek volilnih opravil

Slovenija 31. Maj 202107:30 > 16:28 0 komentarjev
Referendum o noveli zakona o vodah
Žiga Živulovič jr./BOBO

Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija, njegovi pobudniki pa so volivci, združeni v gibanju Za pitno vodo, ki opozarjajo, da novela širi možnost posegov na vodna priobalna zemljišča. Vlada trdi obratno. Z današnjim dnem so začela teči volilna opravila.

Poslanci so novelo zakona sprejeli konec marca, gibanje Za pitno vodo pa je potrebno število podpisov za razpis referenduma prineslo v DZ 19. maja. Referendumska kampanja se bo uradno začela 10. junija in bo potekala do 9. julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk. Referendum bo 11. julija, teden dni pozneje, kot je bilo prvotno predvideno. 

Predčasno glasovanje bo potekalo 6., 7. in 8. julija od 7. do 19. ure. Rokovnik za izvedbo referenduma, ki ga je v petek sprejela Državna volilna komisija, ureja tudi način glasovanja po pošti.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo:

“Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je Državni zbor sprejel na seji dne 30. marca 2021?”

Aktivnosti za izvedbo referenduma se začenjajo, čeprav še ni bila odpravljena napaka v zakonu o določitvi volilnih enot, zaradi katere je iz njega izpadlo sedem naselij. Predlog popravka zakona je že v parlamentarnem postopku, a še ni jasno, ali bo lahko sprejet pravočasno. Okrajne volilne komisije morajo namreč volišča in območja volišč določiti do 7. junija.

Državna volilna komisija je slovenske politične stranke prav tako že pozvala, da najkasneje do 15. junija pristojni okrajni volilni komisiji (OVK) posredujejo predloge za imenovanje predsednika in članov volilnih odborov ter njihove namestnike. Poziv so razširili tudi na vse slovenske občine, saj bodo v primeru, da predlogov političnih strank ne bo dovolj, upoštevali tudi predloge občin.

1.700.032 volilnih upravičencev

Ministrstvo za notranje zadeve je pred začetkom referendumske kampanje objavilo število volilnih upravičencev v državi na današnji dan. Teh je 1.700.032, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci. Njihovo število je pomembno za določitev kvoruma na referendumu.

Referendum se namreč šteje kot uspešen, če se za zavrnitev zakona izreče večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na seznam volilnih upravičencev to pomeni okoli 340.000 volivcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!