Koritnik zavrača očitke, da je vedel za tehnično napako

Slovenija 26. Maj 202115:47 > 15:59 0 komentarjev
tehnična napaka
BOBO

Na ministrstvu za javno upravo so se odzvali na očitke, da so že dlje časa vedeli za tehnično napako, zaradi katere je iz besedila Zakona o določitvah volilnih enot izpadlo sedem naselij. Novelo zakona, ki napako popravlja, so včeraj že poslali koalicijskim poslancem, danes pa so jo vložili v parlamentarni postopek.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes odzval na tehnično napako, zaradi katere so na izredni seji DZ za teden dni prestavili referendum o noveli zakona o vodah.

Kot je pojasnil Koritnik, je bila novela zakona, ki popravlja napako, že sinoči poslana koalicijskim poslancem. Ti pa so jo danes vložili tudi v parlamentarno proceduro.

Ob tem je ostro zavrnil očitke, da je za napako vedel že dlje časa, a ni ustrezno ukrepal.

“Tehnična napaka ni nastala na ministrstvu, ki ga vodim”

“To absolutno ne drži. Takoj, ko sem za napako izvedel sem zavihal rokave, o tem obvestil kolege v vladi, poslance koalicije in opozicije. Ključno se mi je zdelo, da napako čim prej odpravimo,” je v odzivu dejal Koritnik ter se za napako opravičil, čeprav napaka ni nastala na ministrstvu, ki ga vodi.

Na ministrstvu za javno upravo so pomagali pri pripravi sprememb Zakona o določitvah volilnih enot. Kot je pojasnil Koritnik so ob določitvi novih meja volilnih okrajev na ministrstvu iz geodetske uprave dobili napačne podatke, ki so jih nato vnesli v besedilo zakona. Pri tem pa je se je pojavila tehnična napaka, zaradi katere je iz besedila zakona izpadlo sedem naselij. Iz Zakona o določitvah volilnih enot so tako izpadli Abitanti, Andrejci, Arja vas, Babni vrt, Bezovje nad Zrečami, Bitnje in Bojtina.

Minister je v teh dneh sicer opravil pogovore s poslanci koalicije in opozicije, na katerih jih je prosil, da ne ovirajo skrajšanega postopka sprejema novele, ki vsebuje popravke. »Sestanki so bili zelo konstruktivni za kar se zahvaljujem poslankam in poslancem, ki so pokazali veliko mero razumevanja za rešitev nastale situacije in postopka ne bodo ovirali. Sem optimist in ocenjujem, da bo očitno le ena opozicijska stranka to izkoristila za nabiranje političnih točk, kar pa do neke mere tudi razumem,« je še dejal v izjavi. Dodal je, da se mu zdi s postopkovnega vidika sprejemanja danes vložene novele 11. julij bolj realen oziroma varen datum za izvedbo referenduma o Zakonu o vodah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!